BIH

Niko neće odgovarati za kriminal i korupciju u „Putevima RS”: Naplatne kućice na magistralnom putu odnose i živote i pare

Naplatne kućice: Bačeni milioni, niko nije odgovoran

Piše: G. DAKIĆ

14.1.2018

Posljednjeg dana prošle godine naplatne kućice u Glamočanima odnijele su još jedan život. U kućice koje su postavljene mimo zakona i na čije se uklanjanje čeka više od četiri godine automobilom je udario 32-godišnji Mateo Puljak. Na istom mjestu, u julu 2015. godine poginuo je Miroslav Majkić (40), a sve analize pokazuju da su naplatne kućice krive za 15 do 20 saobraćajnih nezgoda i nesreća godišnje. Uprkos tome, one su i dalje na istom mjestu.

Konačno uklanjanje

Naplatne kućice uskoro bi i konačno mogle biti uklonjene, jer je tender okončan, a posao su dobile firme „MG Mind“ i „MIG Elektro“ biznismena Mladena Milanovića Kaje iz Mrkonjić-Grada. Posao će koštati 1,3 miliona KM.

Direktor „Puteva RS“ Nenad Nešić očekuje da će u februaru konačno početi uklanjanje nezakonito postavljenih naplatnih kućica, a krajem ovog mjeseca bit će okončane žalbe na izbor pobjednika tendera.

Bespravna montaža naplatnih kućica građane RS koštala je 2,1 milion KM, tako da će njihovo postavljanje i uklanjanje zajedno koštati 3,4 miliona KM. Na sve to – čini se da nikoga nije briga što ove kućice nisu radile nijedan dan, a pri tome su odnijele dva života.

Prema projektu banjalučkog Instituta za građevinarstvo, ovaj posao je trebao koštati 750.000, ali je revizija „Urbis Centra“ povećala vrijednost radova na 1,3 miliona KM zbog vraćanja ovog dijela brzog puta u ranije stanje, rekonstrukcije uključnih i isključnih traka te postavljanja nove saobraćajne signalizacije.

Ministarstvo saobraćaja i veza RS nikada nije dalo saglasnost za postavljanje kućica u Glamočanima, jer putarinu nije moguće naplaćivati na magistralnom putu. Međutim, u „Putevima RS“ su negirali te tvrdnje, ističući da su postupali po nalogu Ministarstva saobraćaja i veza i Vlade RS.

- Odgovornost Vlade RS i „Puteva RS“ nije samo za 3,5 miliona KM štete koja je nanesena budžetu, već i za nesreće koje su izazvane zbog toga što kućice nisu uklonjene na vrijeme – istakla je za „Avaz“ Ivana Korajlić iz „Transparency Internationala“.

Nesavjestan rad

Ona smatra da nije bilo prepreka da se odgovorni procesuiraju za nesavjestan rad u službi i nesavjesno poslovanje.

- Ali, to se nije desilo i zbog toga u prvi plan izbijaju pravosudne institucije i vlast, a ne samo uprava preduzeća koje se ne može „nakaniti“ da provede proceduru uklanjanja kućica kako treba – istakla je Korajlić.

Ovaj slučaj bio je i pod istragom MUP-a RS, koji je nadležnom tužilaštvu podnio izvještaj protiv nekadašnjih čelnika „Puteva RS“ Nedeljka Kneževića, Mladena Lazendića, Slobodana Udovčića i Miroslava Jankovića.

Oni su završili na saslušanju u Okružnom tužilaštvu u Banjoj Luci, nakon čega je istraga obustavljena, uz zvanično obrazloženje da „nije bilo krivičnog djela“.

Uklanjanje, postavljanje, obnova 

Naplatne kućice će, nakon što budu uklonjene, biti iskorištene i postavljene na jednom od autoputeva. U „Putevima RS“ navode da projekt podrazumijeva i podešavanje nagiba u zoni kućica, a što obuhvata rekonstrukciju 625 metara puta, ali i sređivanje pristupa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.