BIH

U Hrvatskoj prva žrtva, u Srbiji pune ambulante: Gripa stiže i u BiH, broj oboljelih raste

Ljekari građanima preporučuju da se vakcinišu

Piše: E. D. A.

13.1.2018

Sezonska gripa polako zahvata i našu zemlju. Broj oboljelih, prema podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH, od početka januara povećan je u skoro svim gradovima. Ističu da epidemije nema te da je za sada riječ o sporadičnim slučajevima. 

No, iz Zavoda upozoravaju da se do kraja mjeseca očekuje povećan broj oboljelih, baš kao što je to slučaj u susjednim zemljama. U Hrvatskoj je gripa odnijela prve žrtve, dok je i u Srbiji povećan broj oboljelih.

Smanjiti rizik

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH, od oktobra do 7. januara zabilježeno je 10.347 oboljelih od bolesti sličnih gripi. Kako su nam jučer potvrdili iz nekoliko kantonalnih zavoda za javno zdravstvo, povećan je broj pacijenata koji su se javili ljekaru zbog upale grla, curenja nosa, kašalja ili slabosti, povišene temperature i bolova u mišićima, što su glavni simptomi svake sezonske gripe.

U Kantonu Sarajevo, kako je za „Avaz“ potvrdila Snježana Balta, direktorica Zavoda za javno zdravstvo KS, s pažnjom prate situaciju. Preporuke građanima zbog gripe bit će izdate u ponedjeljak na internetskoj stranici Zavoda.

Epidemiolozi navode da gripa ove godine kasni te podsjećaju da su i ranijih godina najveći broj oboljelih imali krajem januara i u februaru. U BiH je najviše smrtnih slučajeva od gripe bilo 2016. godine, kada su umrle 23 osobe i nijedna nije bila vakcinisana. Zbog toga epidemiolozi apeliraju na građane da se vakcinišu.

Zbog straha od širenja gripe, Klinički centar Univerziteta u Sarajevu i Univerzitetski klinički centar Tuzla pooštrili su režim posjeta, kako bi smanjili rizik od širenja virusa, ali i epidemije morbila koja je zavladala u zemljama okruženja. Kako je jučer saopćeno iz KCUS-a, posjete su utorkom, četvrtkom i nedjeljom, od 15.30 do 16 sati.

- S normaliziranjem epidemiološke situacije broj i trajanje posjeta bit će vraćeni u raniji režim - saopćili su iz KCUS-a te zamolili građane da samo jedan posjetilac dolazi u posjetu jednom bolesniku.

Nošenje maske

U UKC-u Tuzla posjete su dozvoljene utorkom, četvrtkom, subotom i nedjeljom od 16 do 18 sati, a u jedinicama visokog rizika od 16 do 17 sati.

Posjete bolesnicima zabranjene su u livanjskoj bolnici, na svim odjelima, kao i u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici (SKB) Mostar.

- Mogu se odobriti samo u nužnim slučajevima, što znači da samo jedna osoba dnevno može dostaviti lične stvari i potrebnu medicinsku dokumentaciju, uz nošenje respiratorne maske – navode iz SKB-a.

Direktorica Zavoda za javno zdravstvo Livanjskog kantona Dijana Mamić za „Avaz“ je kazala da je kod njih evidentirano pedesetak slučajeva oboljelih, sa simptomima sličnim gripi, a dvostruko ih je više s određenim respiratornim problemima.

U RS nema zabrane posjeta

Prema podacima kojima raspolaže načelnica Klinike za infektivne bolesti Antonija Verhaz, u RS za sada nema povećanog broja oboljelih od gripe. Također, nije evidentiran nijedan slučaj morbila.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.