BIH

SDS: Otkud osobe sa policijskim dosjeima u Vladi RS i NSRS, Dodik i Lukač neka objasne kako se to desilo

Avaz.ba

15.1.2018

Srpska demokratska stranka reagirala je nakon boravka pripadnika Udruženja "Srbska čast" u zgradi Vlade Republike Srpske. Iz ove stranke zatražili su od Milorada Dodika i Dragana Lukača objašnjenje kako se to moglo desiti.

- Srpska demokratska stranka poziva predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i ministra unutrašnjih poslova Dragana Lukača da odgovore kako je moguće da osobe sa policijskim dosijeima, koje se u medijima dovode u vezu sa teškim krivičnim djelima, godinama budu pozivane na prijem u Vladi Republike Srpske povodom 9. januara i da se nađu u blizini štićenih ličnosti, a posebno kako je moguće da ove godine učestvuju u svečanoj paradi!? Sve ovo potvrđuju brojne fotografije paravojnika među kojima su i one sa predsjednikom Republike, iz zgrade Vlade RS i sa parade, što jasno govori o njihovoj sprezi i bliskosti sa režimom u Republici Srpskoj - navode iz SDS-a.

Smatraju da je skandalozno da se ovoj paravojnoj grupaciji, čiji pojedini pripadnici imaju debele policijske dosjee, dozvoli ulazak u Narodnu skupštinu i korištenje njenih prostorija. 

- Očekujemo od predsjednika NSRS Nedeljka Čubrilovića da informira javnost ko im je to omogućio. Jasno je da je dugogodišnja hajka režima protiv opozicije, kampanja linča, dobila novu fazu – fizički obračun sa opozicijom i izazivanje incidenata uz pomoć paraformacija i ljudi iz kriminalnog miljea. Javnost također treba da zna da ovo nije prvi put, te da su paravojne formacije okupljane i u jesen 2014. godine, sa zadatkom da naprave incidente i fizičkom silom spriječe primopredaju vlasti ukoliko SNSD izgubi izbore, o čemu govore i međunarodni izvještaji - kazali su iz ove stranke.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.