BIH

Ljubić: Vijeće Evrope u novoj rezoluciji definiralo je BiH kao "međunarodni poluprotektorat"

Avaz.ba

15.1.2018

Glavni odbor Hrvatskog narodnog sabora održao je sjednicu u Mostaru.

Predsjednik Glavnog odbora HNS-a Božo Ljubić kazao je kako su pripremljeni amandmani na rezoluciju Vijeća Evrope o BiH koja bi se trebala uskoro naći na dnevnom redu. Riječ je o amandmanima koji se odnose na izmjene izbornog zakonodavstva.

Ljubić je kazao da je Glavni odbor HNS-a usvojio amandmane na rezoluciju Vijeća Evrope koja se priprema o izmjenama izbornog zakonodavstva, a koja će se naći na dnevnom redu idući ponedjeljak. Kako je rekao, Vijeće Evrope u rezoluciji definiralo je BiH kao međunarodni poluprotektorat.  

Kako kaže, HNS podržava izmjene Ustava BiH ukoliko se do toga može doći, ali smatra da se izbor članova Predsjedništva BiH mora riješiti kroz izmjene Izbornog zakona BiH. 

On je istakao dvije bitne tačke.

- U nacrtu rezolucije se pozivaju politički akteri u BiH da usvoje neophodne promjene Ustava da bi se izbori mogli provesti temeljem presude Evropskog suda u Strazburu. Nacrt rezolucije traži da se provede odluka Ustavnog suda iz decembra 2016. godine o sastavu Doma naroda Parlamenta FBiH, temeljem apelacije, a to je tzv. slučaj Ljubić, prije sljedećih izbora 2018. godine. Ako se to ne desi, postoji rizik da će biti blokirano formiranje vlasti na nivou Federacije BiH i državnom nivou - kazao je Ljubić.

Bariša Čolak, delegat Kluba Hrvata u Domu naroda Bosne i Hercegovine kazao je da su u fokusu djelovanja dvije stvari: Izmjena Ustava i Izbornog zakona BiH.

- Mi ćemo napraviti ono što smo se danas dogovorili, kako bismo pomogli našem izaslanstvu u Vijeću Evrope. Po mogućnosti da zauzmu jedinstven stav, pojedine amandmane ćemo pokušati usvojiti temeljem izaslanika. Vidjet ćemo šta možemo popraviti, a mislim da neke stvari trebamo. Treba imati u vidu da to već traje dugo vremena. Treba se fokusirati na izmjene Izborng zakona BiH, to je najvažnije pitanje. Ustav i Izborni zakon su dva pitanja na koja se trebamo fokusirati - kazao je Čolak.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.