BIH

U velikoj sali Općine Jajce: Znanstveni skup o akademiku Dubravku Lovrenoviću

Veliki gubitak za cijelu bh. akademsku zajednicu

E.Crnkić

15.1.2018

Povodom prve godišnjice smrti akademika Dubravka Lovrenovića, Društvo za zaštitu kulturno-povijesnih i prirodnih vrijednosti Jajce 20. januara u velikoj sali Općine organizira znanstveni skup „Dubravko Lovrenović - život i djelo”. 

O životu i djelu velikog Dubravka Lovrenovića, čovjeka koji je ostavio neizbrisiv trag u pogledu naučnog, kulturnog, društvenog djelovanja govorit će Emir O. Filipović, Enver Kazaz, Edin Bujak, Srđan Šušnica te Mirzah Fočo.

Bit će upriličena prezentacija gdje će biti prikazane fotografije iz njegovog privatnog života.

-Cilj naučnog skupa je da pokaže stav dijela naučne javnosti prema rezultatima rada profesora Lovrenovića, ali i istovremeno predstaviti istraživanje i analiziranja koji su priredili učesnici. Ovom prilikom se pozivaju svi naučni radnici i zainteresirani građani da dođu i podrže naučni skup - navode iz Organizacionog odbora.

Podršku naučnom skupu pružila je i Općina Jajce koja je jednim dijelom i organizator.

Dubravko Lovrenović, bh. medievalista, rođen je 30. avgusta 1956. godine u Jajcu.

Na Odsjeku za historiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu diplomirao je 1979., a na istom je fakultetu odbranio doktorat “Ugarska i Bosna (1387-1463)” 1999. Na istom je Odsjeku prošao sva univerzitetska zvanja. Bio je redovni profesor na oblasti Historija srednjeg vijeka.

Objavio je veći broj knjiga i radova o srednjem vijeku u domaćim i stranim stručnim časopisima, kao i više desetina tekstova publicističkog tipa. Sudjelovao je na većem broju naučnih skupova.

Bio je urednik brojnih izdanja knjiga, organizator naučnih skupova, voditelj i učesnik u radu u više naučnih projekata, recenzent brojnih izdanja, promotor brojnih publikacija i član više redakcija.

Rođeni se Jajčanin odužio svojem gradu, između ostalog, i knjigom Jajce-središte i margina povijesti i ljepote (2007), zajedno s Dankom Damjanović i Enesom Milakom. Jajce je bio grad iz kojega se iselio, ali koji nikada nije napustio.

Umro je 17. januara prošle godine, a sahranjen je na sarajevskom groblju Bare.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.