BIH

U Tuzli konferencija za uvrštenje sevdalinke na listu UNESCO-a

( grad.tuzla.ba)

Fena

15.1.2018

Konferencija na temu ''Nominacija sevdalinke za upis na Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog naslijeđa čovječanstva'', bit će održana u tuzlanskom BKC-u u četvrtak 25. januara.

Organizator konferencije ''Udruženje muzičkih umjetnika'' na ovaj način pokušava da na jednom mjestu okupi nauku i struku, te pomogne u promociji sopstvene inicijative za uvrštavanje pjesme sevdalinke na listu UNESCO-a, saopćeno je iz Udruženja muzičkih umjetnika.

Na skupu će se prisutnima obratiti stručnjaci koji se bave sevdalinkom, kroz način muzičkog, poetskog ili obrazovnog značaja, te članovi Državne komisije za saradnju sa UNESCO-m.

Prije konferencije sa početkom u 12 sati, u Galeriji BKC-a, bit će upriličena izložba ''Kulturno naslijeđe i tradicija našeg kraja'', koju će otvoriti gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Na izložbi će biti predstavljeni najzanimljiviji, kako umjetnički tako i drugi radovi sa područja Tuzlanskog kantona koji svoje izvorište imaju u pjesmi sevdalinci.

Konferencija će biti u Plavoj Sali BKC-a i počinje u 12.45 sati, a uvodnu riječ održat će premijer Vlade Tuzlanskog kantona Bego Gutić.

Ulaz na izložbu i konferenciju je otvoren za sve posjetioce.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.