BIH

Ekipa „Dnevnog avaza“ na olimpijskoj ljepotici Jahorini: Bosanska Kortina d'Ampeco

Brojni turisti iz regiona i Evrope uživaju na Jahorini ( F. Fočo/Avaz.ba)

E. Trako

16.1.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+16

Od 14. decembra prošle do 15. januara ove godinu olimpijsku ljepoticu Jahorinu pohodile su čak 32.000 skijaša! Rekord nad rekordima. Da ovo nije slučajnost, uvjerili su se i reporteri „Dnevnog avaza“ prilikom jučerašnje posjete Olimpijskom centru Jahorina.

Napravili čudo

Ponedjeljak, a skijaška staza Poljice krcata. Zimske ferije koriste i najmlađi, pa uživaju u skijanju i sankanju na ovoj planini. Tu su i brojni instruktori skijanja, koji pomažu onima koji se odluče stati na skije. Na oko, desetine parkiranih automobila govore da na Jahorini ima gostiju iz svih zemalja regiona: Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije, ali i Austrije, Njemačke, Holandije...

Naravno, ni domaći turisti ne zaobilaze Jahorinu. Pokazuju to i bukirani smještajni kapaciteti u hotelima i vilama. Na stazi Šator zatječemo turiste iz Tivta. Drago, Tanja, Ivona i Duško.

- Što bismo išli, bacali silne novce na svjetska skijališta kada ovdje u Bosni, na Jahorini, imamo uređene staze kojih se ne bi postidjela ni svjetski poznata skijališta. Možete biti ponosni što imate svoju Kortinu d'Ampeco – govore nam turisti iz Tivta iz Crne Gore.

Ključ uspjeha, osim prirodnih blagodati Jahorine, leži i u ozbiljnom, efikasnom, promišljenom pristupu direktora Olimpijskog centra Jahorina Dejana Ljevnaića i sposobnog tima koji je okupio oko sebe. Čovjek s vizijom, za samo tri mjeseca napravio je čudo. Ljevnaić je, inače, deset godina bio na čelu ski-centara u Srbiji, Crnoj Gori, Sloveniji, Makedoniji, Hrvatskoj...


Pokretne trake za djecu. Pokretne trake za djecu

- Konstantno obrazovanje, usavršavanje i odabir pravih ljudi dobitna su kombinacija za kvalitetan menadžerski tim. Ideje i iskustvo stekao sam i u velikom broju stranih ski-centara iz čijeg poslovanja sam izvukao najbolju praksu i, jednostavno, sve ovo sistemski posložio i napravio svoj pristup razvoju jednog ski-centra i sve to primijenio na Jahorini – kaže za „Dnevni avaz“ direktor Ljevnaić.

Polako ali sigurno Jahorina postaje nezaobilazna destinacija na turističkoj mapi regiona, ali i Evrope. A kako i ne bi kada je za svega tri mjeseca urađeno mnogo toga.

- Prvi put od 1983. godine rađeno je na uređenju staza. Uređena su 6.222 metara staza po FIS standardima i izsagrađene su nove staze i vezni putevi u dužini od 15 kilometara. Uklonjene su stare instalacije sa staza, tako da sada skijaši mogu da skijaju na stazama ukupne dužine 35 kilometara. Potpisan je ugovor s najvećom svjetskom kompanijom za proizvodnju sistema za vještačko osnježavanje „Technoalpinom“ i radi se na izgradnji sistema za vještačko osnježavanje, pomoću kojeg će skijaška sezona biti produžena na 130, umjesto 60 dana, koliko je do sada trajala – kaže naš sagovornik.

Ni najmlađi nisu zaboravljeni.

- Izgradili smo dva poligona za obuku koji sadrže pokretne trake dužina 100 i 70 metara, tjubing staze i dečije gradiće s elementima za igru na snijegu. Svaki dan na skijanju imamo dvije-tri grupe djece. Oformili smo našu ski-školu „Bistrica“ i uredili rad svih ski-škola - dodaje Ljevnaić.

Drago, Tanja, Ivona i Duško iz Tivta: Jahorina kao svjetsko skijalište. Drago, Tanja, Ivona i Duško iz Tivta: Jahorina kao svjetsko skijalište

Najbolji festival

Turistički kapacitet Jahorine prepoznao je i menadžment jednog od najvećih muzičkih festivala u ovom dijelu Evrope, EXIT.

- Da idemo u pravom smjeru, dokazuje i to da nas je EXIT, jedan od najboljih evropskih festivala, prepoznao kao ozbiljnog partnera. Čast nam je što ćemo od 15. do 18. marta 2018. godine realizovati i prvi EXIT „Festival 84“ na snijegu. Sa zadovoljstvom mogu da kažem da nas očekuju velike zvijezde svjetske scene, kao i mnogi poznati DJ-evi – ističe direktor Ljevnaić.

ČINJENICE

Otkako je na čelo OC Jahorina došao Dejan Ljevnaić urađeno je sljedeće:

  • Skijaši na Jahorini mogu skijati na stazama ukupne dužine 35 kilometara  

  • Skijaška sezona bit će produžena na 130 dana  

  • Povećan je broj prodajnih mjesta sa 6 na 12  

  • Sagrađena su tri parkinga i dva poligona za obuku s pokretnim trakama od 100 i 70 metara  

  • Ostvarena strateška saradnja s kompanijom „Mercedes“  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.