BIH

Nezavisni blok u Banjoj Luci: Okupiti antirežimski blok

Avaz.ba

16.1.2018

U Banjoj Luci je danas održan sastanak predstavnika opozicionih političkih stranaka na kojem se razgovaralo o mogućnostima zajedničkog nastupa protiv aktuelnog režima u Republici Srpskoj (RS), ali i vladajućoj ganrnituri na prostoru čitave Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Nezavisnog bloka.

Sastanak su inicirali poslanici u Narodnoj skupštini RS-a Nedim Čivić i Admir Čavka, a prisustvovao je i poslanik Nezavisnog bloka u Parlamentu BiH, izabran sa prostora entiteta RS, Sadik Ahmetović.

Istakli su da ovaj inicijalni sastanak treba da bude početna tačka jednog drugačijeg pristupa na prostoru entiteta RS, u kojem se javna ''briga'' za narod i povratnike, kako se navodi u saopćenju, neće pretvoriti "u privatne talove i samopromociju", te će se sklapati politički dogovori sa snagama koje žele promjenu i drugačiji pristup u zaštiti osnovnih ljudskih prava, kao što su pravo na jezik i kulturu, dok će ekonomija, stabilizacija i zapošljavanje biti u fokusu nove politike.

Razgovorima u Narodnoj skupštini RS-a prisustvovali su predstavnici Nezavisnog bloka, Saveza za bolju budućnost, Hrvatske stranke Bože Skopljakovića, Složne narodne stranke i Stranke demokratske aktivnosti, a očekuju da se u zajedničkom pristupu i antirežimskom bloku pridruže i HDZ 1990 sa Ilijom Cvitanovićem, kao i druge stranke i, kako navode, ugledni profesori i privrednici poput Zorana Mastila, Alekse Milojevića i Vlatka Zrilića.

-Ovo je blok koji može ostvariti značajan rezultat u RS-u, ali i biti putokaz za buduće političko djelovanje u zemlji. Moramo okupiti snage koje će se suprotstaviti aktuelnom stanju, Miloradu Dodiku, Bakiru Izetbegoviću i Draganu Čoviću, njihovim politikama koje su zaustavile zemlju i osiromašile građane, te je na radno-konsultativnom sastanku dogovoreno da se uputi poziv centralama stranaka da razmotre mogućnosti, naprave okvir i potpišu principe zajedničkog djelovanja. Ti principi podrazumijevaju novi pristup, promjene i jednaka prava svih na prostoru cijele BiH, i Srbi, i Hrvati i Bošnjaci i ostali moraju imati osigurana prava jednaka svugdje, a institucije se moraju okrenuti ekonomiji i razvoju zemlje - saopćeno je.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.