BIH

SAD žele nastaviti pritisak na Sjevernu Koreju

Avaz.ba

17.1.2018

Sjedinjene Američke Države u utorak su se u Vankuveru zauzele za nastavak "što je moguće većeg" pritiska na Sjevernu Koreju zbog nuklearnog programa, pozivajući saveznike na jačanje pomorske kontrole uprkos nedavnim znacima popuštanja napetosti između Sjeverne Koreje i njenog južnog susjeda.

Susret 20-ak zemalja, kojim su predsjedavali američki državni sekretar Reks Tilerson (Rex Tillerson) i njegova kanadska kolegica Kristija Frilend (Chrystia Freeland), oštro su kritikovale Kina i Rusija, koje nisu učestvovale na sastanku u tom gradu na zapadu Kanade. 

Na sastanku, planiranom još ranije, prije neočekivane odluke Pjongjanga da učestvuje na Zimskim olimpijskim igrama u februaru u Južnoj Koreji, nije bilo velikih vijesti, ali je on iskorišten da se ponovo mobiliše američka saveznička fronta.

Te su zemlje, među njima Japan i Južna Koreja, koje su se jasno razlikovali po tonu istupa, pružile podršku "strožijim pomorskim sankcijama kako bi se spriječilo prekrcavanje s broda na brod", što je bila, smatraju, sjevernokorejska taktika radi zaobilaženja kontrole i nabavke prehrambenih proizvoda pod embargom, rekao je Tilerson nakon sastanka.

Ipak je rekao i da ne želi "miješati to s legitimnom pomorskom djelatnošću". 

- Ne pristajemo na to da Sjeverna Koreja bude nuklearna prijetnja svijetu - upozorila je Frilend.

Svima nam je zajednička ista politika i isti cilj: potpuno nuklearno razoružanje Korejskog poluotoka koje će se moći provjeriti i koje će biti nepovratno - dodao je američki državni sekretar, obećavši da će režim Kim Jong-una snositi "nove posljedice za svaki novi napad". 

Također je zatražio od Moskve i Pekinga da strogo primjenjuju UN-ove sankcije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.