BIH

Pismo EK koje demantira Butkovića: Hrvatska mora utvrditi granicu sa BiH prije gradnje Pelješkog mosta

Avaz.ba

17.1.2018

Hrvatski ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković je jučer kazao da nema nikakvih uvjeta od Evropske komisije za gradnju Pelješkog mosta te da se bez problema može taj most početi graditi. 

Ipak Butkovića demantira pismo u kojem je Evropska komisija zatražila od Hrvatske da prije početka radova na Pelješkom mostu utvrdi granicu na moru sa Bosnom i Hercegovinom.

Generalni direktor Odjela za regionalnu i urbanu politiku Marca Lemaitre uputio je pismo hrvatskim zvaničnicima napomenuvši da je Evropska komisija 7. juna 2017. odobrila projekt "Putna komunikacija do južne Dalmacije" koja uključuje Pelješki most.

- Povjerenica Cretu se također osvrnula na pažljivu pripremu i konsultacije s vlastima Bosne i Hercegovine, što je u više prilika bilo zatraženo od ministrice Žalac i što je bio preduvjet za odobrenje projekta - piše generalni direktor Lemaitre, te podsjeća da je ministrica Žalac tokom posjete povjerenice Cretu Zagrebu krajem aprila 2017. lično garantovala da se BiH slaže s projektom.

Prema pisanju Lemaitrea, EK je u septembru prošle godine dobila pismo predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića u kojem on tvrdi da BiH ne podržava izgradnju Pelješkog mosta te će se tome protiviti sve dok se ne razriješe otvorena granična pitanja između dvije zemlje. U Zvizdićevom pismu je navedeno i kako je to stav BiH još od 2009. godine, te da nikad nije bio opozvan.

- Povodom tog pisma, pozivam vas da me informirate o svim mogućim pojašnjenjima u vezi s primjenom važećih zakona na moru, elementa koji je, naglašavam, esencijalan za procjenu projekta", piše zamjenici ministrice Žalac najbliži suradnik povjerenice Cretu, te u donekle dramatičnom tonu završava kako je potrebno razbiti bilo kakve sumnje u legalnost i regularnost projekta te sve buduće finansiranje istoga – navodi se u pismu. 

Lemaitre završava tako što poziva Hrvatsku da u duhu dobrosusjedskih odnosa "riješi bilo kako neslaganje s BiH", ali i upozorava da se "u međuvremenu ne pokreću nikakvi koraci u implementaciji projekta koji bi mogli zakonski ili finansijski imati odraz na Evropsku komisiju ili bi mogli pokrenuti tužbe neke treće strane".

U posljednjem dijelu pisma izričito se sugeriše Vladi Hrvatske da poduzme sve potrebne radnje kako bi prije izgradnje mosta riješila spor sa BiH.

- Pozvao bih vas i vašu vladu da, u okviru dobrosusjedskih odnosa sa BiH, poduzmete sve potrebne radnje kako bi se riješile sve potencijalne postojeće nesuglasice, te da se u međuvremenu uzdržite od bilo kakvih koraka na implementaciji ovog projekta, koji bi mogli pravno i finansijski obavezivati Evropsku komisiju, ili dovesti do pokretanja sudskog spora sa trećim stranama - stoji je u pismu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.