BIH

Analitičar Adnan Huskić za Avaz.ba: Posjeta Grabar-Kitarović BiH nije donijela iskorak od agresivne hrvatske politike prema našoj zemlji

Piše: R. Be.

17.1.2018

Tokom posjete predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović našoj zemlji akcenat je stavljen na permanentno ponavljanje nespojivih stvari, gdje se govori da je Hrvatska prijatelj BiH, da poštuje teritorijalni integritet i suverenitet BiH, uz metaforičku poruku da Hrvatska "grli BIH", a s druge strane da Hrvatska mora brinuti o Hrvatima u BiH, jer im je druga domovina, kazao je za Avaz.ba politički analitičar Adnan Huskić.

- To su nespojive stvari, jer se iz njenih riječi da iščitati poruka: "Mi smo prijatelji onoj BiH koja će uvažavati eksplicitne zahtjeve HDZ-a BiH, kao sestrinske stranke HDZ-a Hrvatske, koja vlada u toj zemlji". Zato se stalno naglašava Dejtonska BiH, jednakost, jednakopravnost, itd.- dodaje Huskić.

Pojašnjava da se između pomenuta dva stava pojavljuje pitanje - kako Hrvatska pristupa priči o promjenama izbornog zakonodavstva u BiH.

- Predsjednica Hrvatske razgovarala je o izbornom zakonodavstvu sa predsjednicima Rusije i Turske, a sad se govori o tome da Hrvatska ustvari želi pomoći da sva tri naroda u BiH postignu dogovor. Uz dužno poštovanje predsjednici, ovo nije pitanje dogovora naroda, jer BiH ima zvanične organe, političke stranke i institucije u kojima se te stvari rješavaju. Nesporno je da taj troetnički karakter BiH jeste dominantan, ali ne može se BiH pristupati na taj način, smatra Huskić.

Prema njegovom mišljenju, reakcije na posjetu predsjednice Hrvatske našoj zemlji ponovo su relativno negativne.

- Ja u svemu ovome nisam čuo niti vidio ništa na osnovu čega bi dosadašnji tok posjete i sve što je rečeno trebali smatrati nekim kvalitetnim iskorakom ili promjenom od onoga što smo imali u posljednje vrijeme. A, imali smo veoma agresivnu politiku hrvatske vlasti na čelu sa HDZ-om, koja je išla u smjeru ispunjavanja liste želja Dragana Čovića oko toga da li on može osigurati da HDZ BiH bude uvijek stranka koja će u potpunosti kontrolirati procese, bez obzira na to kako će se stvari odvijati u budućnosti - zaključio je Huskić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.