BIH

Huskić: Odlazak predsjednice Hrvatske u Ahmiće bio bi konstruktivan iskorak, ali mi to konstruktivno od Grabar-Kitarović nismo vidjeli

Piše: R. Be.

18.1.2018

Prema protokolu drugog dana posjete BiH, predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović posjetit će, između ostalog i općinu Vitez.

Međutim, u protokolu nije planirana posjeta mjestu Ahmići, koje je od Viteza udaljeno 10-ak minuta vožnje.  

U Ahmićima je, podsjećamo, počinjen najveći zločin protiv čovječnosti u sukobima Armije BiH i HVO-a.

Zločin u kojem je ubijeno 116 Bošnjaka, a od 200 spaljeno 180 kuća, dogodio se 16. aprila 1993. godine.

Politički analitičar Adnan Huskić smatra da je neodlazak predsjednice Hrvatske na mjesto na kojem su snage HVO-a počinile ovaj zločin nastavak prakse u kojem svako štiti svoje, po svaku cijenu.

- Ja bih takvu gestu u svakom slučaju smatrao radikalnim iskorakom u smislu relaksacije odnosa u BiH, ali i između dvije države. Mislim da je to generalno jedan momenat koji fali političarima ili političkim elitama ne samo u Hrvatskoj nego i u čitavoj regiji. To je činjenica da se još nalaze u nekom modusu zaštite svojih po svaku cijenu. Također, to pokazuje da se još nije došlo do neke tačke da se pokuša kritički osvrnuti na događaje u prošlosti i onda politiku prilagoditi tim stvarima - kazao je Huskić za Avaz.ba

Huskić dodaje da se - mora shvatiti da se u ovom slučaju radi o HDZ-u, stranci koja baštini tradiciju Franje Tuđmana sa onim idejama koje je on kreirao, te da se koristi ista retorika i terminologija.

- Imali smo i, po mom mišljenju, šovinističku konferenciju pod nazivom "Hrvati kao nosioci evropskih vrijednosti". Sve to pokazuje da mi u ovoj situaciji nemamo razloga od ljudi koji dolaze iz HDZ-a, bh. ili hrvatskog, očekivati jedan takav potez. To bi bio konstruktivan pristup prema onima koji su najbrojnije žrtve rata i koji se u trenutnoj situaciji osjećaju marginalizirano. Ali, mi to konstruktivno nismo vidjeli od Kolinde Grabar-Kitarović - zaključio je Huskić.

Udruženje "Žena - žrtva rata" oglasilo se jučer saopćenjem, u kojem navodi da predsjednici Hrvatske zamjeraju što nije posjetila mjesta na kojima je HVO počinio zločine nad Bošnjacima. 

Podsjećamo, pravomoćnim presudama za zločine u Ahmićima osuđeni su Dario Kordić, Drago Josipović i Vladimir Šantić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.