BIH

Hrvatska stranka: Ozbiljna politička pljuska partnerstvu Čovića i Dodika

Avaz.ba

18.1.2018

Hrvatska stranka Bosne i Hercegovine reagirala je na posjet predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović BiH.

- Hrvatska stranka BiH cijeni prevažnom i prijelomnom poruku predsjednice Republike Hrvatske gospođe Kolinde Grabar-Kitarović da Republika Hrvatska želi da se ostvari konstitutivnost i ravnopravnost hrvatskog naroda na prostoru cijele BiH. To je ozbiljna politička pljuska partnerstvu Dragana Čovića i Milorada Dodika i u suprotnosti sa nekorektnim i neprihvatljivim zalaganjem HDZ BiH za konstitutivnost Hrvata samo tamo gdje njima to odgovara i samo na prostoru FBiH.

Stoga, izjava predsjednice Grabar-Kitarović ohrabruje i daje nadu svima koje je 'stožerna stranka Hrvata u BiH', kako se HDZ BiH voli zvati, zapostavljala i diskriminirala posljednjih dvadesetak godina. Iako je možda izgledalo da je dolazak predsjednice RH zapravo potpora čelnicima HDZ BiH, ovom izjavom izneseno je jasno i nedvojbeno stajalište o izmjenama Izbornoga zakona koje je predložio HDZ BiH, a koje ne tretiraju jednako sve Hrvate na cijelom prostoru BiH.

Hrvatska stranka BiH je prepoznala nedržavnički poziv predsjedatelja Predsjedništva BiH Dragana Čovića predsjednici RH da iskoristi svoj utjecaj i da lobira za aktiviranje MAP-a, zaboravljajući da je upravo on kao šef države ključni kreator vanjske politike BiH i da aktivacija MAP-a isključivo ovisi o njegovom dugogodišnjem prijatelju Miloradu Dodiku koji bi u neki drugi vojni savez i stoga ne dopušta knjiženje vojne imovine na državu BiH. Čovićev poziv je posipanje pepelom i upućen je u krajnjem očaju, jer je to jedno od brojnih njegovih ne ispunjenih obećanja. 

Veliki politički grijeh hrvatskoga člana Predsjedništva BiH i vođe HDZ BiH je totalni promašaj u rokovima i, što je još pogubnije, u povlačenju političkih poteza oko ispunjavanja uvjeta za dobivanje kandidacijskoga statusa BiH. Taj status je prema Čovićevim obećanjima naša zemlja trebala dobiti koncem prošle godine. Najnovije prognoze govore tek o sljedećoj godini. Koliko vođa HDZ BiH već kronično fula u prognozama, čvrsto smo uvjereni da se neće obistiniti niti njegova najsvježija obmana da će BiH dobiti novi Izborni zakon do svibnja ove godine - navodi se u saopćenju Hrvatske stranke Bosne i Hercegovine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.