BIH

Stižu Arapi: Broj turista sa Istoka znatno će rasti, neke kompanije uvode tri leta dnevno

exyuaviation.com

18.1.2018

Sarajevski aerodrom će predstojeće ljetne sezone zabilježiti značajan rast letova iz Perzijskog zaljeva, jer će potražnja nastaviti da raste. 

Vodeći prijevoznik bit će kompanija "Flydubai", koja planira uvesti tri leta dnevno na relaciji Dubai - Sarajevo. 

Režim od tri leta dnevno na pomenutoj relaciji počinje sredinom juna, nakon Bajrama i trajat će do sredine septembra. 

Viši potpredsjednik "Flydubaija" za komercijalne poslove Džejhun Efendi (Jeyhun Efendi) ranije je rekao za portal Ex-Yu Aviation News da je Sarajevo jedna od popularnijih ruta ove kompanije, ali sezonski. 

- Trenutno imamo četiri sedmična leta, a onda će tokom ljeta biti uključena tri leta tokom dana. Proteklog ljeta smo na ovoj relaciji zabilježili skoro 50 posto rasta putnika, a putnici dolaze iz Dubaija, kao i sa naših povezanih relacija iz zaljeva, kazao je Efendi.

"Air Arabia" će od 26. juna obnoviti svoje sezonske letove od Šardža do Sarajeva, sa deset sedmičnih letova. 

Dva leta dnevno će se raditi srijedom, četvrtkom i nedjeljom. Aviokompanija planira da održava letove do Sarajeva do 8. septembra. 

Osim toga, "FlyBosnia", ove godine tokom ljeta treba da pokrene letove na relaciji Saudijska Arabija - BiH, između ostalih destinacija, dok kuvajtska kompanija "Wataniya Airways", tek treba da planira svoje sezonske letove za Sarajevo u 2018. godini. 

"Qatar Airways" je ove zimske sezone za Sarajevo pokrenuo četiri sedmična leta sa, navodeći da će se usluge povećavati na dnevnom nivou, sa boljim avionima.

- Katar puno ulaže u istočnoj Evropi, a te investicije rastu. Nadamo se da će "Qatar Airways" sama ulagati u BiH, prvenstveno u ugostiteljski sektor", rekao je izvršni direktor Akbar el-Baker, ukazujući da je aviokompanija spremna kupiti hotele u našoj zemlji. 

Komercijalni menadžer "Qatar Airwaysa" za Hrvatsku Barbara Šelendić izjavila je za Ex-Yu Aviation News da je "Qatar Airway"s veoma zadovoljan rezultatima letova na sarajevskoj ruti.

 - Za glavni grad Bosne i Hercegovine četiri puta sedmično leti Airbus A320 i predviđanja ove kompanije pokazuju da će se povećati potražnja za  poslovne i turističke letove iz Sarajeva koji putuju na relacijama ove kompanije širom svijeta", kazala je Šelendić. 

I u kompaniji "Kuvajt Airways" također razmišljaju o uvođenju letova za Sarajevo. 

Prethodno, nacionalni prijevoznik Kuvajta je radio sezonske letove koji povezuju glavne gradove Kuvajta i BiH u avgustu i septembru 2013. godine. 

Bosna i Hercegovina postaje sve popularnija destinacija za turiste iz Kuvajta, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Katara. Arapski investitori, prvenstveno iz Kuvajta, gradili su kuće i hotele oko Sarajeva i snažno promovišu ovo odredište za porodice srednje klase koji traže jeftinije alternative zapadnoj Evropi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.