BIH

Nova Zvizdićeva smutnja: U Brisel idu i nepriznati podaci popisa iz RS?!

Sa sastanka u Istočnom Sarajevu: Zvizdić obmanuo javnost

K. KEŠMER

19.1.2018

Slavodobitna pres-konferencija predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića nakon sastanka s entitetskim vladama u Istočnom Sarajevu, poslije kojeg je objavio da je postignut kompromis o svim odgovorima na Upitnik Evropske komisije, pokazala se kao nova smutnja! Još je skandaloznije da će u Brisel, prema svemu sudeći, otići i podaci RS o broju stanovnika, koje Evropska komisija (EK) nije ni priznala! 

Različiti odgovori

Naime, nakon popisa stanovništva 2013. godine Zavod za statistiku RS odbio je priznati podatke o broju stanovnika BiH koje je objavila Državna agencija za statistiku te je objavio svoje podatke, prema kojima BiH ima za oko 50.000 stanovnika manje.

Kako se u Upitniku Evropske komisije nalazi i poglavlje 18 koje se odnosi na agencije za statistiku i podatke kojima raspolažu o broju stanovnika, zaposlenosti, broju muškaraca, žena i djece... tako je iz različitih agencija stigao i različit odgovor.

Tako su i Agencija za statistiku BiH i Zavod za statistiku RS uputili svoje podatke. Zbog nemogućnosti postizanja kompromisa u radnim grupama Mehanizma koordinacije, ono je na daljnje usaglašavanje proslijeđeno Direkciji za evropske integracije. No, ni u Direkciji nije bilo moguće postići zajedničko mišljenje, pa je cijelo pitanje proslijeđeno najvišem tijelu unutar Mehanizma koordinacije – Kolegiju, kojim predsjedava Zvizdić, a čine ga i ministri Vjekoslav Bevanda i Mirko Šarović.

To nam je potvrdio i Emir Kremić, direktor Federalnog zavoda za statistiku.


Kremić: Dva podatka u sistemu. Kremić: Dva podatka u sistemu

- U sistemu sada imamo dva podatka. Na Kolegiju je da odluči. Mislim da se trebamo voditi Ustavom BiH i zakonom, a zakon kaže da validne podatke ima Državna agencija - naveo je Kremić.

Da je cijelo pitanje stiglo i do Direkcije za evropske integracije, potvrdio nam je njen direktor Edin Dilberović.


Dilberović: Bez kompromisa. Dilberović: Bez kompromisa

- Mi ćemo to proslijediti Kolegiju i mislim da će oni donijeti brzo jedno kompromisno rješenje – naveo je Dilberović.

No, kako „Avaz“ nezvanično saznaje, u Brisel će otići oba podatka, iako je Eurostat, kao tijelo Evropske komisije, priznao samo podatke Državne agencije te jasno odbacio one iz RS.

Realno stanje

Kako nam je rečeno, Upitnik, odnosno EK, kroz pitanja traži da se dostavi realno stanje na terenu, a s obzirom na to da se u BiH, u zavisnosti od toga u kojem se entitetu nalazite, koriste oba podatka, tako će oba biti i poslana.

Kakvu će to reakciju doživjeti u Briselu i hoće li to zahtijevati dodatni set pitanja ili čak utjecati na dodjelu statusa kandidata, ostaje da se vidi. Za sada je jasno da je Zvizdić obmanuo javnost i doveo u pitanje cijeli evropski proces samo kako bi se pohvalio da je stavio tačku na trakavicu zvanu Upitnik!

Ustavni sud potvrdio rezultate Državne agencije

Kremić je podsjetio da su podaci popisa stanovništva objavljeni u skladu sa zakonom u „Službenom glasniku“.

- Podsjećam da su podaci popisa stanovništva objavljeni u skladu sa zakonom u „Službenom glasniku BiH“, da su po apelaciji gospodina Mladena Bosića dobili epilog Ustavnog suda, čime su postali pravosnažni i konačni. Mogu se samo koristiti podaci koje je objavila Agencija za statistiku BiH – kaže Kremić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.