BIH

Jerković: Delegacija Hrvata iz RS uskoro u Zagrebu s Grabar-Kitarović

Avaz.ba

19.1.2018

Dopredsjednik Republike Srpske (RS) Josip Jerković najavio je sastanak predstavnika Hrvata iz tog bh. entiteta s predsjednicom Republike Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović u Zagrebu, kako bi prije njene službene posjete Posavini u martu detaljnije izložili probleme s kojima se susreću.

U sklopu službenog boravka u BiH, Kolinda Grabar-Kitarović je sinoć, na poziv dopredsjednika RS iz reda hrvatskog naroda, posjetila Derventu, gdje se u Hrvatskom domu „Napredak“ sastala s mnogobrojnim povratnicima, dužnosnicima u vlasti RS, crkvenim predstavnicima i predstavnicima udruga, saopćeno je danas iz Jerkovićevog kabineta.

On se zahvalio Kolindi Grabar-Kitarović što se, unatoč gustom rasporedu, odlučila za posjetu Hrvatima u ovom dijelu BiH.

- Puno je problema s kojima se susrećemo, počevši od povratka, obnove kuća, održivog povratka, ali to su teme za prigodu kada ćete nam doći u službeni posjet gdje ćemo moći detaljnije obrazložiti navedene teme - izjavio je dopredsjednik Jerković

Grabar-Kitarović je potcrtala brigu o Hrvatima u BiH, kako je navela, drugoj domovini hrvatskog naroda.

- U mom političkom programu važno mjesto zauzima borba za ravnopravnost Hrvata u cijeloj BiH, kao i ovdje u RS, a upravo ova posjeta je simboličan dokaz te borbe. Hrvati u RS mogu računati na istu potporu, kao i pripadnici hrvatskog naroda u drugim dijelovima BiH koja je njihova domovina. Zahvaljujem se dopredsjedniku Jerkoviću na pozivu, ali očekujem i delegaciju Hrvata iz RS u Zagrebu, te također još jedan službeni posjet ovim prostorima tokom marta ove godine. Ja sam uz vas, Hrvatska je uz vas - izjavila predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović, navedeno je u saopćenju.

Predsjednik HKD „Napredak“, podružnice Derventa, fra Mirko Filipović je govorio o obnovi Hrvatskog doma te naveo i problem prelazaka međudržavne granice Bosanski Brod/Slavonski Brod, te dugotrajnih čekanja.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.