BIH

Federacija dobila budžet, a Vlada FBiH zaduženje da u rebalans uvrsti danas povučene amandmane

M. R. S.

19.1.2018

16.40 Dom naroda FERK-u omogućio nova zapošljavanja , sjednica okončana

Usvojen je i Zakon o izvršenju budžeta FBiH za ovu godinu, kao i dopuna Zakona o budžetima u FBiH kojim se omogućava donošenje budžeta Grada Mostara.  

Data je saglasnost i na ovogodišnje finansijske planove vanbudžetskih fondova, usvojen finansijski plan FERK-a, kao i zaključak kojim je FERK zadužen da provede konkursnu proceduru za prijem nedostajućih zaposlenika.  

Ovim je vanredna sjednica Doma naroda okončana.

16.30 Bez podrške zaključku SDA-ovog delegata 

Delegati su usvojili zaključak kojim se Vlada FBiH i resorna ministarstva zadužuju da sa udruženjima koja pomažu djeci sa teškoćama u razvoju pokušaju iznaći sredstva za potrebe te djece.  

Podršku nije dobio zaključak Mustafe Kurtovića (SDA), delegata iz Kluba delegata iz reda bošnjačkog naroda, da se od 183 miliona KM planiranih za brze ceste odvoji 70 miliona KM za početak realizacije projekta cestovnog uvezivanja Sarajeva i Goražda po odluci Vlade.  

Suzdržani su bili iz HDZ BiH-HNS.  

Dom naroda obavezao je Vladu da pri izradi rebalansa budžeta za ovu godinu uzme u obzir sve amandmane koji su danas na sjednici povučeni i iste maksimalno uvaži. 

16.16 Federacija BiH konačno je dobila budžet za ovu godinu, s obzirom da je maločas izglasan u Domu naroda Parlamenta FBiH, a nakon što ga je u srijedu usvojio Predstavnički dom. 

Budžet iznosi oko 2,88 milijardi KM. Usvojen je sa 33 glasa za i po šest glasova protiv i suzdržan. Za su bili delegati koji dolaze iz stranaka SDA, HDZ BIH-HNS, SBB, a protiv su bili iz SDP. 

15.35 Trenutno se vodi rasprava o finansijskom planu Zavoda PIO FBIH za ovu godinu. 

Obrazlažući taj dokument, direktor ovog Zavoda Zijad Krnjić kazao je da je planirano više od 88 miliona KM prihoda više, ali i da je planiran suficit od oko 1,5 miliona KM. 

Aner Žuljević, delegat iz reda ostalih, konstatovao je u svojoj diskusiji da je finansijski plan ovog zavoda baziran na zakonu o PIO koji nije još usvoje, te dodao da smatra da je to s pravne strane nemoguće i tražio je objašnjenje. Kazao je i da je u okviru primitaka Zavoda PIO planirano oko sedam miliona KM rata ugovora koji još nije potpisan. 

Krnjić mu je odgovorio, između ostalog, da je ovo finansijski plan, a ne budžet i da nema nikavog prekršaja, te da će, ako ne bude novog zakona o PIO, sufuicit na kraju godine biti i veći. 

15:09 Aner Žuljević (SDP), delegat iz reda ostalih, budžet je uporedio s filmom "Spašavanje vojnika Rajana", a u svom izlaganju  naveo je i da bi volio da je ovo najmanji budžet u historiji FBiH, a da nemamo 1,1 milijardu KM dugova iz prethodnog perioda koje moramo vraćati.

Osman Ćatić (SDA), predsjednik Kluba delegata iz reda bošnjačkog naroda, kazao je da je budžet dobar i treba nam, da je realan i djelomično razvojni.

- Vlada je dobrim dijelom ispoštovala preporuke našeg kluba iznesene kod rasprave o Nacrtu budžeta, kada su u pitanju poljoprivrednici, transferi za niže organizacione jedinice - dodao je Ćatić. 

Mustafa Kurtović (SDA), delegat iz reda bošnjačkog naroda, kazao je da predalžu dva zaključka, i to jedan, koji se odnosi na to da resorna federalna ministarstva sjednu i razgovaraju sa udruženjima roditelja djece sa teškoćama u razvoju i definiraju njihove potrebe, a drugi da se od 183 miliona KM planiranih za brze ceste osigura 70 miliona KM za početak realizacije projekta cestovnog uvezivanja Sarajeva i Goražda prema odluci Vlade.

Nakon rasprave o budžetu počela je rasprava o predloženom zakonu o izvršenju ovogodišnjeg budžeta FBIH, koji je prateći dokument.

14:30 U toku je rasprava o budžetu FBiH za ovu godinu, koji kritiziraju opozicioni delegati.  

Nijedan od uloženih nekoliko desetina amandmana Vlada FBiH nije prihvatila. 

Mirvet Beganović (Laburistička stranka BiH), delegat u Klubu delegata iz reda hrvatskog naroda, prokomentirao je da je budžet sve veći, a sve je manje zadovoljnih građana.

Govorio je o stanju u Unsko-sanskom kantonu i odnosu prema njemu. 

- Prošli put  rečeno je da USK nije zaboravljen, ali mi iz USK znamo čitati i pisati. Vlada je usvojila program javnih investicija od 3,7 milijardi KM, a za USK je 76,25 miliona KM. U prethodnim godinama je oko deset miliona KM impelmentirano, a u 2018. godini osam miliona KM – dodao je Beganović i negodovao što nisu riješena pitanja koncesija, kladionica jer bi tada, ističe, imali i više prihoda. 

Željko Mirković (SDP), delegat u Klubu delegata iz reda srpskog naroda, naglasio je da mu je drago da je ovo zadnji budžet koji pravi „ovakva Vlada“ koja je zapostavila najzapadniji dio, te da Krajišnici neće oprostiti. 

Pozvao je sve delegate iz Krajine da ne glasaju za budžet i Vladi poručio "sram da vas bude".  


Vanredna sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH, na kojoj će delegati raspravljati i glasati o federalnom budžetu za ovu godinu, počela je sa polusatnim kašnjenjem.  

Usvojen je dnevni red, a, prema informacijama, delegati će se izjašnavati u 15.30 sati, s obzirom na to da je u 14 sati dženaza majci Izmira Hadžiavdića, sekretara Doma naroda.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.