BIH

Sud BiH odbio tužbu Salihovićevog potrčka: Hasan Pleh zvanično više nije šef kabineta glavnog tužioca!

Pleh: Vodio istrage iako nije bio ovlašten

Piše: M. AŠČIĆ

20.1.2018

Sud BiH donio je 15. januara presudu kojom se odbija tužbeni zahtjev Hasana Pleha, bivšeg šefa kabineta osramoćenog i smijenjenog glavnog državnog tužioca Gorana Salihovića, za povratak na ovu poziciju, saznaje „Dnevni avaz“. 

Što je uklonjen

To znači da je Salihovićev potrčko i zvanično ostao bez pozicije šefa kabineta glavnog državnog tužioca, s koje je uklonjen 2016. godine zbog niza nepravilnosti koje su uočene u njegovom radu i radu Salihovića.

Pleh je tužio državu i Tužilaštvo BiH zahtijevajući da se uskladi njegov radnopravni status, tačnije da se vrati na poziciju šefa kabineta nakon što ga je smijenila v. d. glavnog tužioca Gordana Tadić.

Pleh je tužbu podnio 27. jula prošle godine. On je od Suda BiH tražio da bude proglašena ništavnom odluka Tadić od 16. avgusta 2016. kojom je Pleh premješten na radno mjesto stručnog saradnika - savjetnika u Uredu registrara u Posebnom odjelu za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, što je Sud i uvažio. A odbijen je kao neosnovan tužbeni nalog da se Pleh vrati na poziciju šefa kabineta.

Jasan odgovor

U obrazloženju presude kaže se: „Odbija se tužbeni zahtjev tužitelja kojim se nalaže tuženoj BiH - Tužilaštvu BiH da uskladi radnopravni status tužitelja s odredbama ugovora o radu od 15. aprila 2013. na način što će tužitelju omogućiti rad na radnom mjestu stručni savjetnik - saradnik-pravnik - šef kabineta glavnog tužioca Tužilaštva BiH“.

Faksimil presude od 15. januara ove godine

Kako je i protiv koga vodio istrage 

Pleh je bio prošle godine i svjedok u disciplinskom postupku protiv Salihovića, jer ga je smijenjeni tužilac ovlastio da saslušava određene osobe iz političkog života i vodi istrage, iako za to nije bio ovlašten.

Pleh je, osim saslušanja određenih visokopozicioniranih političara, vodio istragu po naredbi Salihovića u predmetu „BH Telecom“. No, rezultati istrage protiv bivših čelnika Uprave ove državne firme nisu prezentirani javnosti niti se zna kako je ona okončana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.