BIH

Sifet Kukuruz, umjesto da zastupa Vladu KS, brani prijatelja Mekića

Kukuruz: Prijatelj mu preči od ministra | Mekić: Nada se poništenju konkursa

M. Aš.

20.1.2018

Sifet Kukuruz, pomoćnik ministra obrazovanja KS Elvira Kazazovića i aktuelni član Upravnog odbora (UO) UNSA-e, odbio se prije nekoliko dana izjasniti o zahtjevu Mevludina Mekića, koji je tužio Vladu KS zbog imenovanja novog predsjednika UO.  

Mekić, inače bivši predsjednik UO UNSA-e, tužio je Vladu KS i Ministarstvo obrazovanja KS koje je raspisalo i provelo konkurs za predsjednika i članove UO UNSA-e, smatrajući da je oštećen, a odgovor na tužbu trebao je pripremiti upravo Kukuruz, blizak Mekićev prijatelj, koji je žestoko urgirao za njegov reizbor.

Ali, umjesto da napravi izjašnjenje na tužbu, kako nezvanično saznajemo, Kukuruz je samo dostavio potrebnu dokumentaciju zbog, kako tvrde naši sagovornici, činjenice da ne želi odmoći Mekiću. Iako su mu kolege u Ministarstvu sugerirale da je njegov posao da štiti ministra i Vladu, on im je poručio da mu je važnije prijateljstvo s Mekićem od Vlade KS.

Kukuruz je 26. decembra prošle godine prijavljen i Ombudsmanu za ljudska prava BiH zbog kršenja Zakona o visokom obrazovanju KS, a prilikom imenovanja UO UNSA-e.

U prijavi se navodi da je Kukuruz u očitom sukobu interesa, jer je uposlenik Ministarstva, koje je objavilo konkurs, bio prijavljen i izabran, a da mu je vjenčani kum bio predsjednik komisije za imenovanje. U prijavi je navedeno i da Kukuruz treba dati odgovor na žalbu koja se tiče imenovanja i regularnosti postupka, što je nepojmljivo.

- Molim da sve ispitate te ukoliko utvrdite da u činjeničnom stanju postoji sukob interesa, odnosno elemenata zloupotrebe položaja ili trgovine uticajem, o tome obavijestite nadležne organe – navodi se u prijavi.



Tužba neopravdana

Mekić je podnio tužbu protiv Vlade KS nadajući se pomoći upravo Kukuruza, iako je Vrhovni sud Federacije ranije u drugostepenim presudama konstatirao da se ne može voditi tužba protiv odluke o imenovanju, jer se ne radi o upravnom aktu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.