BIH

Duraković: Nakon iskaza Fate Orlović, Ramiz Salkić treba podnijeti ostavku

Fena

21.1.2018

Lider Pokreta "Odgovor" Ćamil Duraković izjavio je da, nakon što je u javnost izašla informacija da je potpredsjednik Republike Srspke (RS) Ramiz Salkić posredovao u pritscima da Fata Orlović proda svoju zemlju Srpskoj pravoslavnoj crkvi, potpredsjednik RS ima moralnu dužnost da podnese ostavku.

- Cijela povratnička zajednica bila je uz Salkića kada se našao na meti ministra unutrašnjih poslova RS Dragana Lukača, svi su ga podržali kada je molio za pomoć nakon što ga je predsjednik RS Milorad Dodik izbacio iz Palate predsjednika RS - podsjetio je Duraković.

Kako navodi Duraković, Salkić se vratio "političkim igrankama" kod prodaje Rudnika Ljubija, pregovaranjem sa Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) iza leđa Domovini, time što je svoje najbliže ostavio u Federaciji BiH, a u RS je dolazio samo na ekskurzije i u svrhu fotografiranja.

- Svjesno je radio na urušavanju međustranačkog dijaloga u Domovini, nadao se da neće doći do Potočarske deklaracije o jedinstvenom probosanskom bloku. Sa jatacima iz drugih političkih stranaka je radio na tome da dođe do raskola na liniji SDP-SDA - ističe lider "Odgovora".

Za kandidaturu Salkića za predsjednika RS kazao je da je to bilo pitanje o kojem 'nema pregovora'.

- Svojim istupima je učinio da javnost u Sarajevu misli da mimo njega nema drugog Bošnjaka u institucijama u Banjoj Luci. Konačni udarac meni i svima koji su bili spremni preći preko svega, bila je istina o crkvi u Konjević-Polju i svemu što je rekla Fata Orlović - rekao je Duraković.

Stoga, zamolio je potpredsjednika RS da podnese ostavku i preuzme moralnu odgovornost za stanje u kojem se bošnjačka zajednica nalazi u RS, saopćeno je iz Pokreta "Odgovor".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.