MISTERIOZNA SMRT | Pet godina bez akademika Sulejmana Redžića

Izet Redžić: Moj brat je ubijen i bilo bi dobro da nađu ubicu

S. DEGIRMENDŽIĆ

Foto: Sulejman Redžić: Godišnjica misteriozne smrti uglednog profesora


Pet godina navršava se danas otkako je u rejonu Lapišnice, u blizini puta Sarajevo – Pale, pronađeno tijelo jednog od najvećih bh. intelektualaca, akademika Sulejmana Redžića.  

Misteriozna smrt profesora Redžića, koja je šokirala cijelu BiH, do danas nije razriješena. Izet Redžić, jedan od braće rahmetli akademika Redžića, čije je on tijelo vidio neposredno nakon pronalaska, do danas se nije pomirio sa zvaničnim nalazom patologa Hamze Žuje, koji je 2013. ustvrdio da je infarkt krvnih sudova uzrok smrti profesora Redžića.

  • Tijelo profesora Redžića nađeno na izrazito nepristupačnom terenu

    Tijelo profesora Redžića nađeno na izrazito nepristupačnom terenu


Tuga i bol

- Ubijeđen sam 100 posto da je moj brat ubijen. Ko ga je ubio, to bi trebali utvrditi nadležni organi. Svih ovih godina nama niko ništa ne govori, baš kao da nije pronađen mrtav čovjek - kaže Izet Redžić, koji je ranije govorio o povredama koje je vidio na tijelu brata.

On dalje priča da porodica ni danas, pet godina nakon što su dobili tragičnu vijest o smrti brata i sina, nije dobila odgovore na brojna pitanja. Kako o tome šta je radio profesor Redžić na mjestu desetak kilometara udaljenom od kuće i zašto je njegova jakna pronađena dvadesetak metara od tijela, do onih gdje su nestali kamera i mobitel koje je nosio sa sobom.

Porodica Redžić, što je šokantno i s obzirom na dostignuća u oblasti forenzike i medicine, do danas nije saznala tačan datum i vrijeme smrti voljenog brata i sina.

- Niko nam nije zvanično saopštio vrijeme smrti, pa mi godišnjicu obilježavamo na dan kada je rahmetli Sulejman pronađen, 21. januara. Ovo je jedna nemoguća situacija i mi nemamo nijednu novu informaciju u odnosu na one prije pet godina – kaže Izet Redžić.

Tuga i bol za voljenim bratom i sinom s godinama se ne umanjuju, a baš ovih dana porodica bdije nad teško bolesnom majkom Hasemom, čije je zdravlje proteklih godina zasigurno dodatno narušeno nenadoknadivim gubitkom voljenog sina.

  • Majka Hasema i brat Izet: Porodica nije dobila odgovore

    Majka Hasema i brat Izet: Porodica nije dobila odgovore


Očekuju istragu

Premda nema mnogo razloga za optimizam, ipak Izet kaže da ne gube nadu da bi istraga o smrti Sulejmana Redžića nekad mogla biti pokrenuta

- Za nas je i dalje nevjerovatno da istraga nije vođena, ali ne gubimo nadu da bi se to jednog dana moglo desiti. Bilo bi dobro da bude pronađen onaj ko ga je ubio – ističe Izet Redžić.

Na današnji dan prije pet godina u teško pristupačnom kanjonu Miljacke u rejonu Lapišnice lovci su pronašli tijelo akademika Redžića, koji je iz svoje kuće u Sarajevu izašao u šetnju 7. januara i nikad se nije vratio.

Uviđajem je u to vrijeme rukovodio tadašnji okružni tužilac u Istočnom Sarajevu Mirza Hukeljić, danas državni tužilac. Nakon uviđaja i obavljenih vještačenja Okružno tužilaštvo donijelo je odluku da se istraga ne pokreće.

I pet godina nakon smrti akademika Redžića začuđujuća je informacija zašto o njegovom nestanku prvih desetak dana ništa nisu znala ni njegova braća, sestra i majka, koji žive u Vincu kod Jajca.

Ugledni botaničar i ekolog

Akademik Sulejman Redžić bio je redovni profesor Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu, šef Katedre za ekologiju i zaštitu prirodne okoline i ugledni botaničar i ekolog. Vodio je i Centar za ekologiju i prirodne resurse te bio predsjednik Asocijacije nezavisnih intelektualaca „Krug 99“.

Vještak u predmetu „Herenda“

Sve u vezi sa smrću akademika Redžića obavijeno je velom tajne. Posebno čudi što istrage nije bilo, ako su nakon smrti profesora Redžića u javnosti potvrđene informacije da je on bio vještak u predmetu „Herenda“ vezanom uz zloglasnu parapolicijsku formaciju “Ševe”.

NA VRH

Podijeli članak na