BIH

Sifet Kukuruz prijavljen ombudsmanu: Pomoćnik ministra za visoko obrazovanje i u UO UNSA

Patrija

22.1.2018

Pomoćnik ministra za visoko obrazovanje Kantona Sarajevo Sifet Kukuruz krajem 2017. godine prijavljen je Ombudsmanima za ljudska prava zbog kršenja Zakona o visokom obrazovanju KS u kontekstu izbora u Upravni odbor Univerziteta u Sarajevu, piše Patrija.

Inače, Kukuruzu je ovo drugi mandat u UO, iako je on u direktnom sukobu interesa, s obzirom na to da je uposlenik Ministarstva obrazovanja KS, koje je kontrolor procesa na Univerzitetu u Sarajevu i direktno je uključen u sve procese koji se tiču visokog obrazovanja.  

Cijeli ovaj slučaj ima i drugu pozadinu jer je, kako saznaje agencija Patria, Kukuruz još uvijek na drugom ciklusu studija na Pravnom fakultetu u Sarajevu i godinama ne uspijeva okončati studij!?

Njegov reizbor u UO povlači pitanje odgovornosti i ministra obrazovanja Elvira Kazazovića, ali i cijele Vlade KS  sa premijerom Elmedinom Konakovićem na čelu. To u isto vrijeme pokazuje da Kukuruz ima jaku političku podršku Stranke demokratske akcije i određenih interesnih krugova koji žele upravljati procesima na Sarajevskom univerzitetu.

Premijer KS Elmedin Konaković ranije je za Patriju kazao da „nije uredu da predstavnici Ministarstva sjede u UO, rade na zakonodavstvu, to se može tumačiti kao sukob interesa“.

Podsjećamo, Kukuruz je učestvovao u izradi Zakona o visokom obrazovanju, član je Komisije za praćenje implementacije zakona, i član je UO UNSA-e. O svim ovim neregularnostima akademska zajednica šuti, a rektor Rifat Škrijelj danima ne odgovara na pozive.

Krajem maja 2017. godine na sjednici Skupštine KS rektor Škrijelj  iznio je svoj stav o obavljanju dvije funkcije Sifeta Kukuruza.

- Funkcionalno, to su nespojive funkcije. Mi danas imamo situaciju da dopisi koji se nama upućuju iz Ministarstva prave se u kabinetu pomoćnika ministra, ministar ih potpisuje i dolaze na UO. Na UO te papire dobiva član UO kao pomoćnik ministra i daje zadatke rektoru. Kad mi nešto tražimo od Vlade, odnosno od Ministarstva, to prvo dolazi na sto pomoćniku ministra i tu imamo ispreplitane nadležnosti i to je pitanje koje će u budućnosti trebati biti riješeno – kazao je tada rektor.

Drugi problem s kojim se suočava Ministarstvo, ali i Vlada KS, je tužba bivšeg predsjednika UO Mevludina Mekića, koji je pod svaku cijenu želio još jedan mandat za šta je i sam Kukuruz lobirao. No, dogovorom koalicionih partnera omjer snaga između SDA i SBB-a je promijenjen, pa je na čelo UO ipak izabran Muhamed Murat Ramadanović blizak SBB-u.

Na tužbu koju je podnio Mekić protiv Ministarstva i Vlade KS trebao je odgovoriti upravo Kukuruz, što je propustio uraditi.

Vlada KS u Upravni odbor imenovala je i Mersihu Slipičević u ime SBB-a, te Sifeta Kukuruza i Sandru Začinović iz kvote SDA.

Predstavnici Univerziteta su: prof. dr. Dijana Avdić, redovni profesor Fakulteta zdravstvenih studija, prof. dr. Kasim Bajrović, redovni profesor Prirodno-matematičkog fakulteta, prof. dr. Jasminka Gradaščević-Sijerčić, redovni profesor Pravnog fakulteta, prof. dr. Abidin Deljanin, redovni profesor Fakulteta za saobraćaj i komunikacije, acc. prof. dr. Dejan Milošević, redovni profesor Prirodno-matematičkog fakulteta, ddr. Lidija Zvačko, redovni profesor Filozofskog fakulteta .

Iz reda studenata izabran je Haris Zahiragić, student drugog ciklusa studija Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Prema aktuelnom Zakonu o visokom obrazovanju, UO sada može smijeniti rektora UNSA-e, što je ranije bila isključiva nadležnost Senata. Stoga je jasna borba za prevlast u UO UNSA određenih interesnih krugova.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.