BIH

Još jedna radna grupa pravi boračku listu pokretača: Kreće nova utrka za medalje otpora

Medalju pokretača otpora želi 900 boraca

Piše: M. AŠČIĆ

22.1.2018

Federalni ministar za boračka pitanja Salko Bukvarević imenovao je prije nekoliko dana novu radnu grupu sa zadatkom da utvrdi ko su organizatori i pokretači otpora agresiji na BiH, saznaje „Dnevni avaz“. 

Sastanak u četvrtak

Na ovaj spisak čeka se već 20 godina, a rad brojnih dosadašnjih komisija nije dao rezultate, jer su na listi završavale i osobe sumnjive ratne prošlosti, ali i one za koje je utvrđeno da su bile dezerteri.

Za predsjednika nove radne grupe, koja treba u skladu s Pravilnikom o utvrđivanju kriterija za dodjelu medalje otpora, provesti postupak primanja zahtjeva, imenovan je penzionisani general Armije RBiH Ramiz Dreković, inače Bukvarevićev savjetnik. Prvi sastanak zakazan je za četvrtak, 25. januara.

Dreković: Savjetnik ministra

Bukvarević: Potpisao odluku

Rok 90 dana

Bukvarević je još prije više od godinu potvrdio da medalju pokretača otpora želi više od 900 boraca. Od 1997. godine oni su, ili posredstvom udruženja ili samostalno, predali zahtjeve za dobivanje medalje koja, inače, garantira povlaštene penzije, koje bi mogle biti u rangu primanja dobitnika „Zlatnog ljiljana“.

U Bukvarevićevom rješenju navodi se da je rok za izvršenje poslova 90 dana od dana njegovog potpisivanja.

Ko sve čini Vladinu grupu

Osim Drekovića, u radnu grupu Vlade FBiH imenovani su još i Ibrahim Ganibegović, Dragan Majstorović, Sakib Halilović, Salih Kulenović, Muhamed Švrakić, Senaid Memić, Milenko Lugonja i Ivo Andrić-Lužanski.


Faksimil koji pokazuje ko su članovi nove radne grupe

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.