BIH

"Krug 99": Nezakonite radnje Republičkog zavoda za statistiku RS postat će legalne

Fena

22.1.2018

Ako će pored legalnog popisa stanovništva biti dostavljeni separatni Statističkog zavoda RS, nezakonite radnje Republičkog zavoda za statistiku RS postat će legalne, ocijenila je danas Asocijacija nezavisnih intelektualaca "Krug 99".

Kako kažu, da u politici "đavo leži u detaljima" zorno je iz propratnih natuknica koje su slijedile poslije izjava da su usaglašeni svi odgovori na Upitnik Evropske komisije, a da su za neke odgovore dostavljeni „prilozi različitih institucija na koje nije bilo moguće dati jedan odgovor“.

- I doista, činjenica da će, pored legalnog popisa stanovništva pod međunarodnom kontrolom i standardima EUROSTATA, biti dostavljeni i oni separatni Statističkog zavoda RS, čime će nezakonite radnje Republičkog zavoda za statistiku RS postati legalne. To je postupak sa nesagledivim posljedicama. Ako je riječ o trulom kompromisu pred izbore vladajućih elita kako bi se stvorio dojam o sporom, ali nezaustavljivom putu u EU integracije, brzo će biti razotkriven ukoliko EU i njene institucije ostanu dosljedne opetovanim izjavama, uvjetima čak, da BiH mora govoriti jednim glasom. Praktično, ne bi se trebali prihvatiti takvi krnji odgovori na Upitnik - navodi se u saopćenju.

Ukoliko je, međutim, istinita tvrdnja Željke Cvijanović „da nema problema...jer ima povratnu informaciju iz EU“, onda to, smatra "Krug 99", predstavlja ili nedosljednost i nemuštost Evropske komisije ili pak skrivenu namjeru realpolitike evropskih institucija ka daljem urušavanju Bosne i Hercegovine.

- Jer, prihvatanje takvog kompromisa ide samo u prilog agresivnih i radikalnih zahtjeva i politici "mic po mic", separatizmu RS, koje su ovoj zemlji donosile samo razarajuće konflikte i narodne žrtve - poručuje "Krug 99".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.