BIH

Ovisnici o internetu liječili se u Tuzli: Godinu proveo na internetu u zatvorenom prostoru, uhodio prijatelje na Facebooku

Fena

23.1.2018

Prvi pacijenti iz Bosne i Hercegovine kod kojih je utvrđena ovisnost od interneta i videoigara stručnu pomoć su potražili na Klinici za psihijatriju u Tuzli.

Specijalista neuropsihijatar Mevludin Hasanović rekao je da su imali nekoliko težih slučajeva, osoba koje su hospitalizirane, jer su došle do nivoa psihotičnosti.

- Jedan od njih je bio godinu u zatvorenom i samo na internetu, pa je došao do zaključka da ne može nikome da vjeruje i sve je prijatelje obrisao sa Facebooka, ali je ostao na internetu da prati šta drugi rade kroz neku vrstu voajerstva - naveo je Hasanović.

Navodi se da je kod odraslih osoba granica za pretjerano korištenje interneta pet do šest sati dnevno, dok je kod adolescenata, ta granica dva do tri sata.

Istraživanja provedena u Tuzli pokazala su da su ovisnici od videoigara najčešće dječaci, koji na internetu provode dnevno tri do četiri sata, dok su djevojčice upola manje vremena provodile uglavnom na društvenim mrežama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.