BIH

Savez samostalnih sindikata BiH sutra organizira proteste ispred Parlamenta FBiH zbog Prijedloga zakona o PIO

Avaz.ba

23.1.2018

Ispred zgrade Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine sutra će biti održani protesti Saveza samostalnih sindikata (SSS BiH), u trenucima dok poslanici Predstavničkog doma budu razmatrali Prijedlog zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO).

Iz Saveza samostalnih sindikata najavili su da će protesti biti održani od 10 do 14 sati te da su uputili zahtjev predsjedavajućem Predstavničkog doma Edinu Mušiću da povuče ovaj zakon s dnevnog reda sjednice.  

Savez sindikata u zahtjevu navodi da je Prijedlog zakona apsolutno neprihvatljiv za radnike, buduće penzionere, uključujući i borce Armije RBiH i HVO-a, koji su učestvovali u odbrani BiH. 

- Prijedlog je upućen nakon dugotrajne i iscrpne analize Prijedloga ovog zakona - kažu iz SSS BiH.

Savez sindikata smatra da ovaj prijedlog zakona treba vratiti na javnu raspravu, jer se radi o zakonu koji je poslije Zakona o radu jedan od krucijalnih zakona za radnike i Sindikat.

Prijedlog nije razmatran na ESV-u za teritoriju FBiH

- Napominjemo da je Savez samostalnih sindikata BiH uputio premijeru Vlade FBiH zahtjev za hitno povlačenje Prijedloga zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju iz parlamentarne procedure, kako bi se kroz socijalni dijalog još jednom razmotrio tekst zakona i amandmani Saveza samostalnih sindikata BiH, a sve radi iznalaženja najpravednijih rješenja - poručuju iz SSS-a BiH.

Iz Saveza sindikata naglašavaju da Prijedlog zakona o PIO nije razmatran na Ekonomsko-socijalnom vijeću za teritoriju FBiH, u tekstu koji je trenutno u parlamentarnoj proceduri.

Na protestu će biti prisutni članovi rukovodstva Saveza samostalnih sindikata BiH, njegovih organa i tijela, članovi organa granskih sindikata-članica SSS-a BiH, te članovi organa sindikalnih organizacija koje djeluju na području Kantona Sarajevo.

Predsjednik SSS-a BiH Ismet Bajramović predstavio je na konferenciji za novinare 11. januara šest amandmana na član 40. Prijedloga zakona o PIO, koji glasi: "Pravo na starosnu penziju ima osiguranik kada navrši 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja, odnosno najmanje 20 godina penzijskog staža ili kad navrši 40 godina staža osiguranja bez obzira na godine života". 

Jedan od amandmana je da se iza dijela "ili kada navrši 40 godina staža osiguranja" dodaju riječi "odnosno penzijskog staža". 

- Slao sam zahtjev premijeru Novaliću da povuče zakon o PIO dok se ne usaglasi sa sindikatima. Glavni odbor SSS-a BiH prihvata naše amandmane. Zaključeno je da se svi predsjednici političkih stranaka pozovu lično da ovo pročitaju i protumače. Sve to iz razloga da se u posljednje vrijeme iznose paušalne izjave da će penzioneri imati veće penzije, i tako dalje. Dakle, ovdje sve piše i sve je to u suprotnosti sa izjavama Novalića - kazao je tada Bajramović.

Bajramović je tada poručio da je SSS BiH imao svoje primjedbe, ali je Vlada iz socijalnog dijaloga izbacila sindikat, a pregovarala s udruženjem penzionera. 

Prvi čovjek SSS-a BiH kazao je tada da će, ukoliko ne budu usvojeni predloženi amandmani, pred zgradom Vlade FBiH biti organizirani masovni protesti te zatražena smjena kompletne Vlade. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.