BIH

Odluka o čelnom čovjeku državne televizije (ni)je donesena: Pet kandidata za direktora BHT 1

BHRT: Odluka će pasti 30. januara

S. KURT

23.1.2018

Za direktora BHT 1, o čijem će izboru odlučiti Upravni odbor 30. januara, kako saznaje „Avaz“, prijavilo se pet kandidata. Između ostalog, za poziciju prvog čovjeka BHT 1, nakon ostavke Marija Vrankića, borit će se aktuelni v. d. direktora Nikola Marković, urednik i voditelj na ovoj televiziji, Adis Deljković, dugogodišnji direktor Redakcije vanjske politike, Benjamin Butković, dugogodišnji urednik Informativnog programa i urednik Multimedije, zatim novinar portala Dnevnik.ba Tvrtko Milović i novinarka TV KISS Ana Popović.  

- Prijavio sam se na konkurs za direktora BHT1. Ispunjavam sve formalne uvjete i pozvan sam na intervju pored komisijom. Više ne mogu govoriti, nije korektno, jer procedura još traje. Ako javnost pokaže interes, o detaljima mogu govoriti nakon imenovanja direktora - rekao je za „Avaz“ Butković.

Direktor BHT 1 Mario Vrankić krajem 2017. dao je ostavku nakon skoro četiri godine. Tada je za „Avaz“ rekao da više nije mogao biti na toj poziciji jer nije bilo novca ni mogućnosti da se rade novi projekti.

- Javni servis nije imao podršku onih koji su je trebali dati. BHT je ni na nebu ni na zemlji, a glavom kroz zid više nisam mogao - kazao je Vrankić i dodao da model finansiranja preko računa za električnu energiju nije u redu „jer samo jedan narod plaća TV taksu“.

Do sada su na čelu BHT 1 bili Milan Trivić, Milenko Voćkić, Mario Pejić i Mario Vrankić.

Nakon što bude imenovan direktor, uslijedit će i imenovanje urednika Informativnog, Sportskog, Dokumentarno-savremenog i Revijalno-muzičkog programa.

SBB protiv Tvrtka Milovića

Zbog njegovih stavova na društvenim mrežama, kako saznaje "Dnevni Avaz", SBB će biti protiv izbora Tvrtka Milovića na mjesto direktora BHT 1.

O kakvim se stavovima radi, najbolje se vidi u njegovom statusu, koji prenosimo u cijelosti:

- Kada sam stigao u Sarajevo 2007. godine govorilo se o 900 djece. Kasnije je (naravno) zaokruženo na 1.000. Kada je bila Pašovićeva izložba sa stolicama već je bilo 1.100 malih stolica za ubijenu djecu. Evo sad vidim naraslo na 1602. Jadna djeca. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.