BIH

Đonlagić: SDA je nedolaskom na vanrednu sjednicu Predstavničkog doma pokazala politički kukavičluk

A. Nu.

23.1.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+7

Foto: A. Kuburović

14.20 Elvir Karajbić i Dženan Đonlagić, šefovi klubova SDP-a i DF-a u Predstavničkom domu PFBiH, izvijestili su novinare da će njihov Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata u Parlamentu FBIH ostati u proceduri, bez obzira na to što danas nije održana sjednica na kojoj je trebalo biti raspravljano o tome.

Karajbić je optužio SDA i HDZ BiH da urušavaju Federaciju BiH, a Đonlagić je ocijenio da je SDA, nedolaskom na sjednicu u izboru između države i HDZ-a BiH, izabrala ovo drugo.

- Ovo predstavlja da SDA i HDZ u svojoj želji za očuvanjem vlasti ne prezaju ni da se očuva Ustavni poredak FBiH, a ni da blokiraju Federaciju. Ovdje ne postoji apsolutno nikakva razlika između ponašanja SDA i HDZ-a, i oni zajednički urušavaju Federaciju BiH – kazao je Karajbić.

Đonlagić je naveo da je SDA nedolaskom na ovu sjednicu pokazala politički kukavičluk.

- SDA je sada, birajući između zakona koji je Parlament FBiH dužan usvojiti, ponovo izabrala HDZ, svog priridnog partnera. Dakle, izbor između države i HDZ-a, nažalost, sada je izabrala HDZ. Ovaj zakon je i dalje u parlamentarnoj proceduri, on je obaveza Parlamenta FBiH da se usvoji, i ta obaveza traje 15 godina. Radi se o zakonu koji nije protiv ikoga – naveo je Đonlagić.

Obojica su pohvalili predloženo zakonsko rješenje, kazavši da ono nije protiv bilo koga i potpuno je u skladu s Izbornim zakonom i Ustavom BiH.

Slične zamjerke na račun SDA i HDZ BiH iznijeli su i zastupnici ostalih opozicionih stranaka.

Na konferenciji se obratio i potpredsjednik FBiH Milan Dunović, rekavši da je zabrinut za stanje u FBiH "jer očigledno više nema demokratije".

- Mislio sam da će se zastupnici danas izjasniti o tome ko je za multietničnost. Stavovi HDZ su općepoznati i oni ih ne kriju, ali molim SDA da objasni svojim glasačima zašto su odustali od multietničke BiH – rekao je Dunović.

Mirsad Topčagić, poslanik A-sda kazao je da SDA i HDZ-u odgovara da mehanizme blokade i radu Parlamenta FBiH imaju u svojim rukama i da se tako održavaju na vlasti.

- Smatramo da je nedolazak poslanika iz SDA na današnju sjednicu neodgovoran, prije svega jer se oni legitimiraju kao isključivi zastupnici interesa bošnjačkog naroda. Smatramo da se na ovakav način ne brane interesi bošnjačkog naroda niti Federacije BiH – kazao je Topčagić.

Salem Halilović iz Stranke za BiH (SBiH) rekao je da ovakvo ponašanje vladajućih struktura slabi institucije BiH.

Dennis Gratz iz Naše stranke izjavio je da su poslanici koji su se odazvali pozivu za današnje zasjedanje sačuvali dignitet Predstavničkog doma.

- Kao predstavnici građana i građanki bili smo onemogućeni da raspravljamo o jednom dobrom prijedlogu – dodao je Gratz.

13.10 Nasir Beganović, predsjednik Kluba SBB-a, na vanrednoj pres-konferenciji, a na konstataciju novinara da je SBB jedina stranka iz vladajuće koalicije koja je došla na današnju sjednicu, kazao je da je SBB došao, s obzirom na to da je sjednica zakazana po Poslovniku.

- Mi kao odgovorni poslanici, kao odgovorni politički subjekt, odazvali smo se današnjoj sjednici - kazao je Beganović.

Na pitanje novinara zašto nije došao cijeli Klub SBB-a, naveo je da je sjednici prisustvovalo 13 poslanika, a da su trojica bila odsutna iz opravdanih razloga.

- Ako je od 16 došlo 13, to dovoljno govori o našoj odgovornosti. Zna se nekada desiti da dva-tri poslanika čak i na redovnu sjednicu ne dođu iz opravdanih razloga - dodao je Beganović.

Upitan bi li SBB podržao Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata u Parlamentu, Beganović je istakao da su SBB-ovi poslanici došli da podrže dnevni red i učestvuju u raspravi oko ovog zakona, s obzirom na to da su, kako je naveo, kolege iz DF-a i SDP-a kao predlagači iskazali spremnost da se razgovara o zakonu i da su spremni da se podrže određeni amandmani.

- Mi smo zaista željeli da učestvujemo u raspravi kako bismo došli do što boljeg zakona - dodao je Beganović.

Novinari su ga pitali i očekuje li SBB odmazdu, misleći na HDZ i SDA, Beganović je odgovorio: "Mi, kao neovisan politički projekt, ne bojimo se odmazde. Mi smo samo uradili ono što je Poslovnik tražio od nas, tako da ja ne vidim nikakav problem".

12.31 Vanredna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, koju su sazvale opozicione stranke SDP BiH i DF, a na kojoj je trebalo biti raspravljano o Prijedlogu zakona o izbornim jedinicama i broju mandata u Parlamentu, neće danas biti održana zbog nedostatka kvoruma.

Na zasjedanju, čiji je početak bio zakazan u 12 sati, nisu se pojavili poslanici SDA i HDZ-a.

Kako se moglo čuti, u sali su prisutna 43 poslanika, no da bi današnji dnevni red mogao biti usvojen neophodno je da sjednici prisustvuje njih 50.

Očekuje se obraćanje čelnih ljudi iz klubova SDP-a i HDZ-a na vanrednoj press-konferenciji.

S obzirom na to da su na sjednicu došli predstavnici i nekih drugih političkih stranaka, i njima će biti data mogućnost da se obrate medijima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.