BIH

OHR: Ustavno je pravo naroda da svoj jezik imenuje kako želi

Fena

23.1.2018

 Ured visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (OHR) podsjetio je danas na ustavno pravo svih konstitutivnih i drugih naroda koji žive u BiH da svoj jezik imenuju kako žele.

Kako su u izjavi za Fenu napomenuli, OHR neprestano podsjeća vlasti da Opći okvirni sporazum za mir u BiH, koji je potpisan u Parizu, sadrži tekstove Sporazuma na bosanskom, hrvatskom i srpskom jeziku, pri čemu je svaki od tih tekstova jednako autentičan. 

Shodno tome, naglašeno je iz OHR-a, Mirovni sporazum priznaje tri zvanična jezika u BiH - bosanski, srpski i hrvatski.

- Svi nadležni organi trebaju uzeti u obzir stav Ustavnog suda BiH da svi konstitutivni narodi i pripadnici ostalih imaju ustavno pravo da imenuju svoj jezik kako žele te da je samo takva interpretacija i primjena u praksi u skladu sa Ustavom BiH - rečeno je Feni. 

Dodali su da entitetske, kantonalne i općinske vlasti širom BiH trebaju poduzeti konkretne korake kako bi riješili problem bez segregacije učenika ili stvaranja dodatnih podjela.

- Ista prava koja neko želi za sebe tamo gdje je u manjini, treba omogućiti drugima tamo gdje je u većini. Ko ne poštuje druge jezike ne poštuje ni svoj. Različitost je snaga društva i nešto što treba poštovati i gajiti - stav je OHR-a. 

Učenicima bošnjačke nacionalnosti u Republici Srpskoj u đačke knjižice umjesto predmeta bosanski jezik upisuje se "jezik bošnjačkog naroda".

Borba roditelja za njihova prava traje već nekoliko godina unazad, a najnoviji primjer su đaci bošnjačke nacionalnosti koji ni danas nisu na nastavi u područnoj Osnovnoj školi "Sveti Sava" u Liplju kod Zvornika. 

Njihovi roditelji su odlučni da djeca ne idu u školu dok se ne riješi pitanje maternjeg jezika, odnosno dok se u đačke knjižice ne počne upisivati bosanski jezik, a ne "jezik bošnjačkog naroda“.

Iz uprave škole i entitetskog resornog ministarstva i dalje tvrde da poštuju Ustav Republike Srpske. Iz Ministarstva prosvjete i kulture su naveli da je Ustavni sud BiH utvrdio da je odrednica jezik bošnjačkog naroda u skladu s Ustavom BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.