BIH

Kako smanjiti zagađenje u bh. gradovima: Alternative nema, ako država ne čini ništa, onda bježite iz grada

Piše: Al. Ti.

23.1.2018

Veliki broj gradova u Bosni i Hercegovini u proteklih nekoliko godina ima ozbiljan problem sa zagađenošću zraka. 

Ruku na srce, ove zime situacija je nešto bolja nego prethodnih, međutim i pored toga u nekoliko bh. gradova ove godine je izmjereno rekordno zagađenje zraka.

Mnogi građani koriste ugalj kao sredstvo grijanja, što dodatno zagađuje zrak, a među najdrastičnijim sredinama pominju se Sarajevo, Zenica, Tuzla, Živinice i Lukavac.

Upitali smo stručnjake kakva je alternativa kako bi se smanjila zagađenost u bh. gradovima.


Anes Podić iz udruženja "Eko akcija" je za Avaz.ba kazao da nažalost alternative nema.

- Kada je zagađeni zrak u pitanju alternative nema. Posljedice po zdravlje su direktno proporcionalne koncetracijama zagađujućih materija u zraku. Može se ili smanjiti zagađenje ili da smanjite ekspoziciju zagađenja. To u biti znači da ako država ne može ništa učiniti, onda bježite iz grada. Nažalost, ali je tako - kazao je Podić.

Kao olakšavajuću okolnost kada je u pitanju ova zima jeste činjenica da ima mnogo vjetra, što nije bio slučaj sa prethodnim godinama.

- Sticajem okolnosti imamo vjetra i vrijeme je promjenjljivo, tako da su koncetracije zagađujućih materija puno niže, nego što je očekivano. Moguće je napraviti mikro sredinu koja je čistija. Pojedine ambasade u Bosni i Hercegovini su potpuno očistile zrak ugradnjom pročiščivaća unutar prostorija - ističe Podić.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.