BIH

Kandidat iz Slovenije Goran Klemenčič dao podršku Dunji Mijatović u izboru za evropskog komesara za ljudska prava

S. D.

24.1.2018

Parlamentarna skupština Vijeća Evrope (PSVE) danas će  na sjednici u Strazburu obaviti drugi krug glasanja za evropskog komesara za ljudska prava Vijeća Evrope, nakon što jučer u prvom krugu nijedan od tri kandidata nije dobio dovoljan broj glasova za imenovanje na ovu poziciju.

Prema pravilima PSVE-a, u drugi krug idu sva tri kandidata, s tim da će nakon drugog kruga glasanja za komesara biti izabran onaj kandidat koji bude imao najveći broj glasova, što ne uključuje uvjet da će morati imati i opću većinu.

Podsjećamo, za ovu poziciju kandidirali su se Dunja Mijatović iz BiH, Pjer-Iv Le Bornj (Pierre-Yves Le Borgn) iz Francuske i kandidat Slovenije Goran Klemenčič, inače aktuelni slovenski ministar pravde. 

Glasanje bi trebalo biti obavljeno u poslijepodnevnim satima, a jutros je došlo do nesvakidašnje situacije u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope.

Naime, Klemenčič je članovima PSVE-a, njih oko 300, koliko ih prisustvuje zasjedanju, uputio pismo u kojem ih obavještava da on, uprkos tome što je i sam kandidat, svoju podršku daje kandidatkinji Dunji Mijatović.

Istovremeno, Klemenčič ih je pozvao da svoj glas daju upravo Mijatović, ocijenivši da je krajnje vrijeme da komesar za ljudska prava konačno bude izabran s područja Jugoistočne Evrope, Klemenčič je izrazio uvjerenje da je upravo Mijatović prava osoba za tu poziciju te da, kao prva žena koja bi bila na toj funkciji, uživa njegovu punu podršku.

Faksimil Klemenčičevog pisma

Inače, Mijatović je u prvom krugu dobila 76, kandidat Francuske 105, a kandidat Slovenije 67 glasova.

Klemenčičev jutrošnji potez znatno povećava šanse kandidatkinji iz BiH, jer, ukoliko bi se njegovom pozivu da podrže Mijatović odazvalo pola od članova PSVE-a koji su glas dali njemu, onda bi Vijeće Evrope danas dobilo prvu komesarku za ljudska prava.

Time bi i BiH prvi put dobila osobu na ovoj ili poziciji slične važnosti u Vijeću Evrope. No, kakav god ishod bio, činjenica je da je Mijatović već postigla uspjeh, dospjevši i u drugi krug izbora sa značajnim brojem glasova.

Nakon podrške koja joj je stigla od Klemenčiča kao protukandidata, koji je osim brojnih značajnih funkcija u Sloveniji iz oblasti borbe protiv korupcije, bio i vođa projekata u Grupi za probleme kriminaliteta Vijeća Evope, Mijatović se može pohvaliti i time da su je njene reference i stručnost preporučile za jedan takav gest od, također, kompetentnog stručnjaka.

Inače, Dunja Mijatović bila je do 2016. godine predstavnica Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) za slobodu medija.

Mijatović je od osnivanja bivše Nezavisne komisije za medije (IMC) 1998. godine, a zatim Regulatorne agencije za komunikacije BiH, bila jedan od kreatora regulatornog okvira za medije u BiH, a ogroman je njen doprinos razvoju slobode medija u BiH i Evropi. Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.