BIH

Sindikalisti danas protestiraju zbog zakona o PIO: Vlada FBiH zavadila radnike i penzionere

Radnici nezadovoljni budućim penzionisanjem

A.Nu./M.Sm./E.D.

24.1.2018

Za 410.000 penzionera i 462.933 radnika u Federaciji BiH danas je ključni dan, jer će se pred poslanicima Parlamenta FBiH naći Prijedlog zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju (PIO), koji je prihvatljiv za najstariju populaciju, ali ne i radnike.

Zbog toga će danas ispred Federalnog parlamenta, kako je najavljeno iz Saveza samostalnih sindikata (SSS) BiH, dok poslanici budu razmatrali ovaj zakon, biti održani protesti, koji će trajati od 10 do 14 sati.

Krucijalni zakon

Na protestima se, kako je za „Avaz“ kazao predsjednik Sindikata Ismet Bajramović, očekuje oko 300 predstavnika centralne organizacije i granskih odbora.

On navodi da se sindikalisti ne protive donošenju zakona, ali upozorava da je Prijedlog zakona apsolutno neprihvatljiv za radnike, buduće penzionere, uključujući i borce Armije RBiH i HVO-a. On smatra da ovaj prijedlog treba vratiti na javnu raspravu, jer se radi o dokumentu koji je poslije Zakona o radu jedan od krucijalnih za radnike i Sindikat.

- Ovdje je slična stvar kao kada je usvajan Zakon o radu. Tada smo imali 11 verzija. Nismo mi protiv donošenja zakona o PIO, ali smo za to da se ugrade i naši amandmani. Nažalost, ni od Parlamenta ni od premijera Fadila Novalića nismo dobili nijedan odgovor na dopis, a bilo ih je najmanje deset - kazao je Bajramović.

On navodi da će i dalje najniža penzija biti 326 KM, zagarantirana 414 KM, s tim što je ostala i mogućnost da penzije budu više od plaća kao i do sada.

Bajramović: Zakon preko leđa radnika

Navodi apsurdnu situaciju da je predviđeno da se budućem penzioneru doda dva posto za svaku godinu ako ostane duže da radi, a s četiri posto se kažnjava ako se penzioniše ranije, iako se zna da ranije u penziju idu ljudi koji rade u otežanim uvjetima.

Bajramović kaže da nadležni "ovakvim lošim zakonima žele uštedjeti preko leđa građana, ali to SSSBiH neće dozvoliti".

Kantonalni odbor Sindikata HNK jučer je dao punu podršku Glavnom odboru Saveza. Predsjednik tog tijela Husejin Špago kaže da je do ovakvog Prijedloga zakona došlo jer je izostao socijalni dijalog.

- To je rak-rana i u Federaciji i u Kantonu. Vlada misli da je pametnija od svakog drugog. Mi jesmo za to da se reforma provede u ovoj oblasti, ali ne na štetu drugoga - iznio je on.

Težak položaj

S druge strane, Savez penzionera poručuje da očekuje donošenja novog zakona o PIO, jer on omogućava povećanja penzija za deset posto onima koji su do 1998. stekli to pravo, a pet posto onima koji su penzionisani do 2007. godine.

Poručuju da je jedino tako moguće poboljšati njihov status. Podsjećaju da većina ove populacije, njih oko 300.000, preživljava s najnižom penzijom.

S jučerašnje konferencije za novinare

Isaković: Različiti uvjeti

Mirnes Isaković, čelnik Sindikata ZDK, jučer je ukazao je na neke nedostatke u Prijedlogu zakona.

- Opći uvjet za stjecanje prava treba ostati 40 godina penzijskog staža, nezavisno od godina starosti, a ne 40 godina staža osiguranja, kako se predlaže. Osim toga, posebni staž, odnosno vrijeme provedeno u odbrani zemlje, treba vrednovati jednim bodom po godini, a ne s pola, kako je sada - rekao je Isaković.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.