BIH

"Mujanovići" izvozili zaraženo meso: Bakirov mesar u centru velikog skandala u Turskoj

Izvoz mesa ipak se odvija nesmetano

S. KURT

24.1.2018

Izvoz mesa iz Bosne i Hercegovine odvija se nesmetano i bez zastoja, tvrde Ured za veterinarstvo BiH i ministar vanjske trgovine BiH Mirko Šarović. 

Odgovor je na to mnogobrojna pitanja koja su se pojavila nakon vijesti iz turskih medija da u avgustu iz BiH uvezeno zaraženo meso, te da je moguće očekivati neke nove mjere kada je riječ o izvozu hrane u Tursku.

Opasno za upotrebu

Riječ je, naveli su mediji, o 20 tona govedine, na kojoj je otkrivena bakterija Escherichia coli O157, koja je štetna po ljudsko zdravlje. Navodi se da je analiza mesa izvršena 24. augusta, te da su rezultati potvrđeni 29. augusta.

- Meso je bilo pozitivno na bakteriju E. Coli O157, a pregledano je na kamionima koji su stigli do turske granice. Glavni inspektor potpisao je dokument kojim se zabranjuje uvoz, nakon što je potvrđeno da je meso opasno za ljudsku upotrebu - istaknuli su turski inspektori. 


Dokument u kojem se navodi da je riječ o firmi "Mujanovići"

Meso zaraženo E. Coli koje je krenulo ka Turskoj vlasništvo je kompanije Mujanovići d.d. Sarajevo, saznaje Avaz iz izvora bliskih Uredu za veterinarstvo BiH. Ta firma, jedini izvoznik mesa iz BIH u Tursku, izabrana je pod okolnostima za koje su mnogi konkurenti navodi da su u najmanju ruku sumnjive.

Brojne afere

Ime Murisa Mujanovića, zvanog Krava, u javnosti se odavno veže uz aferu s donacijom bolesnih junica, a čiju je nabavku povratnicima u istočnu Bosnu, pomogao federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić. Mujanović je rekao da je sve laž i da je „u nemilosti“ zbog političke kampanje.

On osobno nije u politici, ali je kao intimus Bakira Izetbegovića prošlog proljeća u Parlamentu BiH prestavnicima poljoprivrednika i nekolicini poslanika poručio da će „pet porodica vladati Bosnom još narednih sto godina“.


Muris Mujanović: Imao aferu s donacijom bolesnih junica

U saopćenju Ureda za veterinarstvo pominje se da je inspekcija kontrolirala skladišta „Bajre“ iz Travnika, gdje je bilo meso izvoznika Mujanović. Začudo, kompanija "Mujanovići" nije spomenuta!

Da se radi o kompaniji "Mujanovići", navedeno je i u dokumentima objavljenim u turskim medijima. 

Meso uništeno

Iz Ureda za veterinarstvo BiH potvrđuju da su obaviješteni o spornoj pošiljci iz avgusta prošle godine.

Napominju i da se svaka pošiljka mesa, za koju se prilikom druge kontrole, u ovom slučaju na turskoj granici, utvrdi da je neispravna, uništava na teritoriju Turske, kao što je urađeno i ovog puta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.