BIH

OHR: Nadležni organi u BiH trebaju poduzeti neophodne korake da bi omogućili neometano provođenje općih izbora

Fena

24.1.2018

Ured visokog predstavnika (OHR) je, nakon jučerašnje odluke Socijaldemokratske partije (SDP) BiH da se povuče iz daljnjih razgovora o izmjenama izbornog zakonodavstva, pozvao sve političke stranke u BiH da se u duhu kompromisa fokusiraju na traženje rješenja za izmjene Izbornog zakona, koje bi omogućilo nesmetano održavanje općih izbora.

- Od ključnog je značaja da nadležni organi u BiH poduzmu neophodne korake kako bi omogućili neometano provođenje općih izbora 2018. i provedbu izbornih rezultata - istakli su izjavi za Fenu iz OHR-a, apelirajući na nadležne organe da se suzdrže od jednostranih poteza koji mogu ugroziti samo provođenje izbora i političku stabilnost zemlje.

Također, naglasili su da je međunarodna zajednica uključena u ovaj proces kako bi olakšala komunikaciju među političkim strankama, što bi trebalo dovesti do toga da se izborna pravila izmijene na način koji će osigurati implementaciju izbora.

Iz SDP-a BiH jučer je saopćeno da su odlučili da se povuku iz dijaloga o izbornom zakonodavstvu zbog toga što su, kako su ustvrdili, Stranka demokratske akcije (SDA) i Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) "spremne blokirati čak i rad Parlamenta Federacije BiH, kako bi spriječili da se uopće raspravlja o bilo kakvom zakonskom rješenju koje će osigurati nesmetanu provedbu izbora".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.