BIH

Grubeša - Vigemark: Što prije staviti u funkciju državni zatvor

Avaz.ba

24.1.2018

Ministar pravde BiH Josip Grubeša razgovarao je s ambasadorom Lars-Gunnarom Vigemarkom (Wigemark), šefom Delegacije Evropske unije u BiH i specijalnim predstavnikom EU u BiH o projektu izgradnje državnog zatvora i kašnjenju njegovog stavljanja u funkciju.  

Ministar Grubeša kazao je da su radovi na izgradnji zatvora završeni, ali da se predugo čeka na tehnički prijem objekta zbog spornog iznosa sredstava koje traži općina Istočna Ilidža za obavljanje tog posla. 

– Stavljanje zatvora u funkciju je veliki izazov za sve nas, ali je to naša prioritetna zadaća. Imamo završen cijeli projekt i moramo ga što prije staviti u rad – kazao je ministar Grubeša.

Vigemark je naglasio da svaka zemlja treba imati kvalitetnu instituciju za kaznenopopravni odgoj te da je konačno vrijeme da i BiH dobije novi zatvor. 

– Veliki broj donatora učestvovao je u ovom projektu i želimo vidjeti pozitivne rezultate uloženih sredstava – kazao je Vigemark.

U izgradnju prvog državnog zatvora u BiH uloženo je oko 40 miliona eura. Riječ je o projektu koji je rađen po najsavremenijim svjetskim standardima gradnje kaznenopopravnih ustanova i prva je takva građevina napravljena u BiH još od austrougarskog vremena, saopćilo je Ministarstvo pravde BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.