BIH

Udruženje logoraša Mostar: Potcjenjivački i uvredljivo je što Kolinda niti jednom nije spomenula hašku presudu

Avaz.ba

24.1.2018

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović je nedavno posjetila Bosnu i Hercegovinu. Tim povodom danas se oglasilo i Udruženje logoraša Mostar koje je njenu posjetu ocijenilo kao potcjenjivaćku za sve žrtve i logoraše zločina čelnika tzv. Herceg-Bosne. 

"Dajući prednost dijalogu kao jedinom mogućem načinu prevazilaženja svih nesporazuma, naša očekivanju su bila da je ovo jedinstvena prilika da se zvanična politika Hrvatske odredi prema presudi Međunarodnog suda u Hagu koja je izrečena za UZP i ratni zločin koji je učinjen za vrijeme HRHB. Ovim putem izražavamo duboroko razočarenje svih logoraša Mostara kao žrtava ovog zločina da predsjednica Hrvatske gospođa Grabar-Kitarović nije u zvaničnom obraćanju ni spomenula hašku presudu", piše u saopćenju.

Naglasili su kako je taj postupak potcjenjivački i uvredljiv za sve žrtve zločina.

"Zar ovaj postupak predsjednice nije dovoljna potvrda nastavka dugogodišnje neiskrene politike Franje Tuđmana prema BiH", pitaju se iz Udruženja i nastavljaju:

"Logoraši Mostara ukazuju i energično smo protiv bilo kakvih zloupotreba presude šestorki izrečene u Hagu, da se ista koristi kao ulog u političkim nagodbama za ovo ili ono. Na kraju obraćamo se javnosti s porukom da ovakvi postupci ne pridonose pomirenju među narodnima u BiH. Da se ne zaboravi – da se ne ponovi - stoji u saopćenju koje potpisuje Safet Nožić, predsjednik Udruženja logoraša Mostar.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.