BIH

Vijeće Evrope usvojilo Rezoluciju o BiH: Pozdravljen napredak, ali izražena zabrinutost

Srna

24.1.2018

Parlamentarna skupština Vijeća Evrope usvojila je večeras u Strazburu Rezoluciju o BiH u predloženoj formi. Rezolucija je usvojena s 496 glasova za, 132 protiv i 67 suzdržanih. 

U rezoluciji su evropski parlamentarci pozdravili ostvareni napredak u provedbi Programa reformi za period od 2015. do 2018. godine i odlučnost BiH da nastavi s institucionalnim i socioekonomskim reformama, prenosi Večernji.

Istaknuto je kako Bosna i Hercegovina neće biti uspješan kandidat za članstvo u Evropskoj uniji dok se ne uspostave odgovarajući instutucionalni uslovi i upućen je poziv političkim vođama da rade na uvođenju nužnih promjena, uključujući reformu izbornog prava, uzimajući pritom u obzir načela iznesena u ranijim rezolucijama, kao što su načela federalizma, decentralizacije i legitimnog zastupanja.

U rezoluciji se izražava i žaljenje zbog neprovođenja velikog broja odluka Ustavnog suda, a posebno je naglašena važnost nedavne odluke Ustavnog suda o načelu konstitutivnosti i ravnopravnosti triju konstitutivnih naroda da izaberu svoje zakonite političke predstavnike na temelju opravdane i razmjerne zastupljenosti u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.

Izražava se i žaljenje što je već treći izborni ciklus građanima Mostara uskraćeno njihovo demokratsko pravo da izaberu svoje lokalne predstavnike te poziva na brzu provedbu presude Ustavnog suda o Mostaru izmjenom izbornog zakonodavstva i statuta Grada Mostara te snažno osuđuju neprihvatljivo nasilje koje se dogodilo tokom izbora u Stocu i pozvali su nadležne da riješe situaciju poštujući vladavinu prava.

Također, izražena je zabrinutost zbog slučajeva političkog pritiska na novinare te je upućen poziv nadležnim tijelima da osiguraju medijski pluralizam i osiguraju emitiranje programa na svim službenim jezicima BiH.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.