BIH

Doma naroda u prvom čitanju usvojio Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2018. godinu

S. Saletović/Avaz.ba

S. D.

25.1.2018


10.40 Usvajanju budžeta prethodila je rasprava o ovom dokumentu, o kojem je mišljenje iznio jedino Martin Raguž (HDZ1990).On je iznio niz primjedbi na, prema njegovoj ocjeni, minimalne iznose koji su predviđeni kao podrška provedbi Aneksa sedam Dejtonskog sporazuma, odnosno povratku ljudi. Također, Raguž je kazao da je u budžetu samo 10.000 KM predviđeno za nagradu za naučna dostignuća u BiH, što, kako je kazao, govori o odnosu vlasti prema nauci.

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio je Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2018. godinu u prvom čitanju. 

Odlučeno je da se  u narednih sat  mogu podnositi eventualni amandmani na budžet, o kojima će se, ukoliko ih bude, očitovati Komisija za finansije i budžet ovog doma. Nakon toga će se glasati o budžetu i u drugom čitanju. 

10.10 U Sarajevu je počela sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH. Trenutno, delegati postavljaju pitanja Vijeću ministara, a u nastavku sjednice trebao bi biti razmatran Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2018. godinu. 

Predstavnički dom usvojio je 17. januara Prijedlog budžeta BiH za ovu godinu u iznosu od oko dvije milijarde KM. Od toga iznosa, za finansiranje institucija BiH predviđeno je oko 950 miliona KM, a za servisiranje vanjskog duga nešto više od milijardu KM.  

Očekuje se da Dom naroda danas razmatra  budžet u oba čitanja, kao što je to na jednoj sjednici obavio i Predstavnički dom PSBiH.

Delegati bi u prvom čitanju trebali razmatrati Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, kojim se definira pravo na policijski dodatak policijskim službenicima.

Na ovaj način, pravo na policijski dodatak, osim policijskih službenika zaposlenih u Graničnoj policiji BiH i Agenciji za istrage i zaštitu BiH, imali bi imati i policijski službenici zaposleni u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH.

Na dnevnom redu nalazi se i Prijedlog zakona o dopunama Krivičnog zakona BiH u prvom čitanju, koji je u parlamentarnu proceduru uputila zastupnica Aleksandra Pandurević iz SDS-a.

Predloženi zakon onemogućava ublažavanje kazne i zamjenu kazne zatvora novčanom, licima osuđenim na kaznu zatvora za krivična djela protiv integriteta BiH, terorizma i u vezi sa terorizmom.

Delegati bi trebali razmatrati i više izvještaja i informacija, među kojima su informacija Ministarstva sigurnosti BiH o stanju sigurnosti u BiH iz septembra prošle godine, te izvještaj o realiziranju Revidirane strategije BiH za provođenje Aneksa sedam Dejtonskog mirovnog sporazuma za 2016. godinu.

Delegati bi trebali i dati saglasnost za ratifikaciju više međudržavnih sporazuma. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.