OTKRIVAMO

Ko se krije iza gradnje „Eko zone“ na Vlašiću: Cikotić sa 300 KM krenuo u projekt od 4,2 milijarde eura

N. MANJURA

Foto: Planirani izgled „Eko zone“ na Vlašiću


Iza projekta „Eko zona“ na Vlašiću, vrijednog 4,2 milijarde eura, a čija je gradnja najavljena, krije se i firma TLG Travnik s kapitalom od 2.000 KM.  

Osnivač ove firme između ostalih je i Selmo Cikotić, savjetnik bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

Nikakav kapacitet

Potvrđuje to i zvaničan dokument o registru poslovnih subjekata u BiH. Osim ove firme, koja bi bila zadužena na energetske projekte, kao idejni tvorci turističkog centra s golf-terenom i aerodromom pojavljuje se i firma „Tomix“ iz Kneževa.

S obzirom na to da ove firme nemaju nikakav kapacitet za realizaciju projekta, kao njihov partner investitor nedavno se pojavila firma „Heritage Turk“.

Osnivači TLG-a, osim Cikotića, jesu i društvo „Bičakčić“ te Zoran Vujinović i firma „EIB Internationale“, koji učestvuju sa po 750 KM početnog kapitala. Cikotić učestvuje sa 300, Bičakčić sa 200 KM.

Domaća kasa

„Eko zona“ je projekt koji je na sva zvona najavljivan još 2016. godine, a u sklopu kojeg će, kako se tvrdi, biti sagrađeni edukacijski, zdravstveni, sportski i turistički centri te hotelski i biznis centri, luksuzne vile i golf-tereni.

Sve to, prema dosadašnjim najavama, doprinijelo bi razvoju ovog područja, a sudeći prema nekim procjenama, na godišnjem bi nivou u domaću kasu donijelo čak i dvije milijarde eura.

Traže podršku države  

Kako je ranije kazao Vujinović, strani investitori pisali su nadležnim državnim organima. Tada je naveo i da je naredni korak sastanak na kojem će investitori vidjeti imaju li podršku države.

NA VRH

Podijeli članak na