BIH

Obilježeno 25 godina od smrti Srđana Aleksića: Ljudska djela nikada ne zastarijevaju

Piše: P.M.

27.1.2018

Na gradskom groblju u Podgljivlju, danas je polaganjem cvijeća obilježeno četvrt vijeka od tragične smrti Srđana Aleksića, koga su četvorica vojnika VRS 21 januara 1993 godine pretukla na gradskoj pijaci, zato što je branio svog prijatelja Bošnjaka Alena Glavovića. Aleksić je sa teškim povredama prevezen u trebinjsku bolnicu, gdje je nakon šest dana provedenih u komi i preminuo.  

Prema riječima Rade Aleksića, Srđanovog oca, njemu vrijem od Srđanove smrti prolazi polako.

”Evo 25 godina prođe. Vjerovatno nekom brzo, a meni polako. Svake godine podsjećanje na ovaj dan, na nedaću koja me zadesila što sam izgubio Srđana. Ali i dans kažem nije vrijeme da žalimo Srđana kao izgubljenog momka, već da slavimo pobjedu čovjeka, da se izdignemo iznad svih sitnih potreba i da budemo ljudi”, rekao je Rade ispričavši šta je pročitao na jednom Dubrovačkom portalu.

”Čovjek iz Dubrovnika, ispričao je jednu lijepu priču o Srđanu. Prije rata bila je igranka u Dubrovniku, gdje su došli i Trebinjci i zavadili se sa Dubrovčanima. I kaže sve je izgledalo da će sve biti jako opako. U to Srđan sa svojim osmjehom, raširenih ruku, grli nas i pomiri nas sve. Ja sam poslije toga mobilisan u TO, sretam Srđana na gradskoj pijaci. On me povede, časti me. Ispričašmo se. Prošao rat, a ja sam toliko želio i tražio Srđana i kada sam ga našao tamo gdje je, rekao sam nigdje drugo nije mogao ni završiti”, prepričao je Rade pisanje Dubrovčanina. .

”Oprostite za moju suzu, ali je to suza ponosa, dobrote, ljubavi prema svima vama”, istakao je Rade

Cvijeće na Srđanov grob položila je i delegacija Grada Trebinja na čelu sa gradonačelnikom Lukom Petrovićem koji je istakao da ljudska djela ne zastarjevaju.

”Emocije uvijek naviru kada se obilaze ovakva mjesta. Međutim kako reče roditelj Rade, mislim da je važna poruuka da ljudi pobjeđuju. Postoje trenutci kada imamo i žal i tugu, a postoje trenuci i kada možemo da kažemo da ljudska djela ne zastarijevaju, i da će se veličati i da će biti trajna obaveza i grada i bilo koje vlasti da obilježava na dostojan način emocije i uspomene na takve ljude kao što je bio Srđan”, rekao je Petrović.

Pomenu je prisustvovao i Ozren Islamović, sekretar Udruženja antifašisti boraca NOR-a iz Jablanice, koji je poklonio Radu Aleksiću ploču od jablaničkog granita sa uklesanim likom Srđana Aleksića.

”Ovo je prvi put da smo na Srđanovom grobu. Nadamo se da će nam ovo postati tradicija. Drago nam je što će Srđanov čin i dobrota i sve ovo što je uradio nadživjeti i nas i ostati jedan putokaz budućim generacijam da na ovim prostorima zaista ima humanosti i ljudskosti i da ima nade za ove buduće generacije. Drago mi je što mnoge ulice i trgovi nose ime Srđana Aleksića i mislim se da bi svaki grad u BiH trebao da dobije po jednu ulicu Srđana Aleksića da bi djeca i nove generacije znale za jedan humani čin i da zaista vrijedi živjeti u ovoj zemlji”, zaključio je Islamović.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.