BIH

Iako je luksuzni državni zatvor u Vojkovićima završen, još nije otvoren: Općina za tehnički prijem traži pola miliona maraka!

Tehnički prijem trebao koštati 1.5KM po kvadratnom metru

Piše: E. HALIMIĆ

27.1.2018

Državni zatvor u Vojkovićima ili, kako su ga već prozvali, bosanski Sheveningen, završen je još početkom decembra prošle godine, ali do danas nije pušten u rad. Razlog za to je što ovaj luksuzni zatvor još nije prošao tehnički prijem.  

Općina Istočna Ilidža, koja je nadležna za tehnički prijem objekta, ovaj posao odlučila je naplatiti čak 530.000 KM!

Odluka Općine

Kako je za „Avaz“ kazao ministar pravde BiH Josip Grubeša, nisu očekivali ovakav potez od Općine, jer je, prema ranijem budžetu, tehnički prijem trebao koštati oko 100.000 KM.

 - Međutim, nakon toga Općina Istočna Ilidža promijenila je svoju odluku i cijena tehničkog prijema više nije 1,5 KM po kvadratu, već je tražen postotak od ukupne investicije. Prema izračunu postotka od investicije, Općina je došla do cifre od oko 530.000 KM, koliko su zvanično i zatražili - pojasnio je Grubeša.

Kako je dodao, razgovarali su s donatorima i tražili način da premoste manjak sredstava.

- Razgovarali smo i na Vijeću ministara BiH da povučemo budžetsku rezervu. Međutim, u tom trenutku Uprava za indirektno oporezivanje BiH na račun projekta je uplatila povrat PDV-a, pa smo dobili potrebna sredstva - istakao je Grubeša.

Sportska dvorana u prvom državnom zatvoru

Nova institucija

Prema njegovim riječima, paralelno s ovim, radit će se i na formiranju nove institucije na nivou BiH, dakle institucije državnog zatvora.

 - Nakon toga ćemo imenovati v. d. direktora ili upravnika zatvora kako bi se što brže moglo krenuti s prijemom potrebnih radnika. Žurimo zato što i ti zaposleni prvenstveno moraju proći obuku kako bi mogli raditi u objektu visoke sigurnosti. Očekujemo da tehnički prijem zatvora bude gotov do sredine marta i nema ni govora da se ovaj proces dalje odugovlači - kategoričan je Grubeša.

Dodao je da Ministarstvo sebi to ne može priuštiti, jer garantni rokovi na svu instaliranu opremu teku od 1. decembra prošle godine.

Imat će bolnicu, mrtvačnicu, sportsku salu...

U gradnju prvog državnog zatvora u BiH uloženo je oko 40 miliona eura. Riječ je o projektu koji je rađen po najsavremenijim svjetskim standardima gradnje kaznenopopravnih ustanova i prva je takva građevina napravljena u BiH.

Kompleks zatvora prostire se na površini od 24.000 metara kvadratnih. Čini ga deset objekata, u tri će biti smješteni zatvorenici i pritvorenici, dok su ostali pomoćni i u njima će biti bolnica, kuhinja, sportska sala, radionica, mrtvačnica, kantina, prostor za vjerske potrebe i druge sadržaje. Svaka ćelija površine je 12 kvadratnih metara i ima svoje kupatilo.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.