Ako se ne zaštite, štediše najavljuju proteste ispred Ambasade Slovenije u BiH

Fena
29.01.2018 13:21

( A. Kuburović)

Foto: ( A. Kuburović)

Rok za podnošenje zahtjeva za verifikaciju potraživanja stare devizne štednje položene na teritoriju Republike Srpske u domaćim bankama ističe krajem februara 2018. godine, podsjetili su danas iz Udruženja za zaštitu deviznih štediša u BiH.

Kako je naglasila predsjednica Upravnog odbora Udruženja Amila Omersoftić, zahtjeve je potrebno podnijeti Agenciji za posredničke, informatičke i finansijske usluge, dodajući da je potrebno iscrpiti sve pravne mogućnosti u svojoj zemlji prije podnošenja apelacije Evropskom sudu za ljudska prava.

Također, dodala je da štediše, čija je štednja bila položena na teritoriji FBiH ove godine, mogu podnijeti zahtjev kod Finansijsko-informatičke agencije FIA, nakon što Federalna vlada objavi poziv za verifikaciju.

Napomenula je i da je Evropski sud za ljudska prava donio presudu u slučaju "Ališić", kojom je obavezao Sloveniju i Srbiju da bh. štedišama "Ljubljanske banke", "Investbane", JIK banke i drugih banaka na teritoriji Srbije, vrate štednju, međutim Slovenija je donijela zakon kojim suprotno toj presudi i osporava pravo povrata štednje za više od 6.000 štediša Ljubljanske banke.

- Zbog neusaglašenosti slovenskog zakona Udruženje je zatražilo stav Ustavnog suda Slovenije. Pitamo se koliko dugo će štediše, i pored presude Evropskog suda, čekati da im Slovenija vrati novac - kazala je Omersoftić.

Najavila je i da, ukoliko Ustavni sud Slovenije uskoro ne donese odluku i zaštiti štediše, će biti prisiljeni na organiziranje protesta pred zgradom Ambasade Slovenije u BiH.

Pozvala je i sve štediše koje imaju probleme i s podnošenjem prijava za povrat štednje u Srbiji, jer su zbog rata u BiH mnoge ostali bez deviznih knjižica da se obrate Udruženju te da o tome obavijeste Vijeće ministara BiH kako bi se taj problem riješio na nivou država.

Od 230 miliona KM koliko potražuju štediše iz BiH od Slovenije, naplaćeno je oko 70 miliona KM, međutim, Omersoftić je podsjetila da se radi o starijim osobama i mnogi od njih imaju iznad 70 godina.

NA VRH