BIH

Dvije sjednice Predstavničkog doma PSBiH, nekoliko zakona na dnevnom redu

Fena

30.1.2018

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nastavit će sutra, 31. januara, ranije prekinutu sjednicu na kojoj je preostalo razmatranje izmjena Zakona o zaštiti osoba koje prijavljuju korupciju u bh. institucijama.

Pred poslanicima je i Prijedlog zakona o osiguranju depozita u bankama te izvještaji o izvršenju budžeta za 2016. godinu te o finansijskoj reviziji izvršenja budžeta.

Poslanici bi se trebali izjasniti o Godišnjem revizorskom izvještaju o glavnim nalazima i preporukama za 2016. godinu, kao i o izvještajnima Ureda za reviziju bh. institucija za 72 državne institucije.

Nakon okončanja ove sjednice, trebala bi uslijediti nova sjednica na čijem dnevnom redu je nekoliko prijedloga zakonskih rješenja od kojih se dva odnose na plaće i naknade u bh. institucijama.

Na dnevnom redu su i izmjene Izbornog zakona koje predlažu poslanici Nezavisnog bloka, ali Komisija nije razmatrala ovaj zakon zbog neprisustva predlagača te je zatražila produženje roka za izjašnjavanje o tom zakonskom rješenju.

Također, trebao bi biti razmatran Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa čime se nastoji osigurati efikasna i nezavisna primjena ovog instituta te ujednačiti i uskladiti propisi koji reguliraju sukob interesa i izvještaje o imovinsko-finansijskom stanju nosioca javnih funkcija.

Bit će razmatrane i izmjene Zakona o nezavisnim i nadzornim tijelima policijske strukture, Zakona o državnoj službi te dopune Zakona o komunikacijama.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.