BIH

Ambasador Japana Kazuja Ogava: Neophodno unaprijediti ekonomsku saradnju Bosne i Hercegovine i Japana

Fena

30.1.2018

Neophodno je unaprijediti ekonomsku saradnju Japana i Bosne i Hercegovine, koja trenutno nije na zadovoljavajućem nivou - izjavio je večeras u Banjoj Luci ambasador Japana u Bosni i Hercegovini Kazuja Ogava (Kazuya Ogawa).

- U ovom trenutku nema 'žive' ekonomske sradanje - rekao je Ogava, ističući da će i on, ali i njegov nasljednik na toj funkciji od aprila, učiniti napore da promovišu potencijale BiH u Japanu kako bi zaživjela ta vrsta saradnje.

Bolja saradnja je u oblasti obrazovanja, a ambasador Ogava navodi da već četvrtu godinu na sarajevskom Univerzitetu funkcioniše katedra za japanski jezik i u planu je da se otvori i u Banjoj Luci. 

Japanski jezik se, napominje, već uči u banjalučkoj Gimnaziji.

Ogava je večeras održao predavanje o savremenim tendencijama u japanskom društvu, ekonomiji i bilateralnim odnosima BiH i Japana. 

Predavanje su organizirali bivši postdiplomci, koji su te studije završili u Japanu, među kojima je i dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci Ranko Škrbić.

Japan je, nakon rata u BiH, podsjetio je Škrbić, bio jedan od najznačajnijih donatora u raznim oblastima u BiH, a posebno u oblasti zdravstva i postoji interes za unapređenje saradnje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.