BIH

Brisel: Održana premijera filma o sarajevskim psima lutalicama u Evropskom parlamentu

Avaz.ba

Piše: N. K.

31.1.2018

Premijera dokumentarca "Pasiji život - sarajevske lutalice", o problemu pasa lutalica u BiH, održana je sinoć u Evropskom parlamentu u Briselu. Premijeru je organizirao zastupnik u EU parlamentu Davor Škrlec, u saradnji sa Intergrupom za dobrobit i zaštitu životinja EU parlamenta i medunarodnom krovnom organizacijom "Eurogroup for animals". 

Dokumentarac rediteljice Marije Slou (Maria Slough) prati nevjerovatne okolnosti u kojima je volonterka Milena Malešivić, svojim predanim radom, u posljednjih deset godina uspjela spasiti preko 1000 psećih života.

Nakon prikazivanja organizovana je panel-diskusija i predstavljanje Deklaracije EU za humano postupanje sa životinjama lutalicama te poziv zastupnicima u Evropskom parlamentu na potpisivanje peticije.

- Potaknut mnogobrojnim apelima građana i volontera, odlučio sam reagirati na nezaobilazan problem kršenja prava životinja, u konkretnom slučaju pasa, u Bosni i Hercegovini. Primio sam uznemirujuće pozive lokalnih volontera o nehumanim uvjetima u kojima se nalaze psi u azilu Prača - rekao je zastupnik Škrlec.

Bosna i Hercegovina je 2009. godine usvojila Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja i time ispunila jednu od obaveza iz Akcijskog plana za provedbu prioriteta iz dokumenta Evropsko partnerstvo s Bosnom i Hercegovinom. Unatoč relativno dobrom zakonskom okviru koji jasno propisuje uvjete za postojanje skloništa i higijenskih službi, oni uopće ne postoje, a oni koji i postoje nisu usklađeni sa standardima, te samim time predstavljaju povrede zakona.

- Okrutno postupanje sa životinjama koje traje godinama suprotno je nacionalnom zakonodavstvu Bosne i Hercegovine, a kao potencijalna zemlja kandidatkinja za članstvo u Evropskoj uniji koja promovira visoke standarde u pogledu zaštite prava životinja, BiH bi morala ozbiljnije i dosljednije pristupiti rješavanju navedenog problema - dodaje Škrlec.

Britanski glumac i aktivista za prava životinja Peter Egan ističe da ga je posjeta Prači uništila.

Milena Malešević, glavna protagonsitica filma, smatra kako je i dalje najveći problem u Bosni i Hercegovini mentalitet sredine kada je u pitanju sterilizacija životinja i dodaje da se zakoni ne provode, te da je potrebna masovna edukacija.

- Volonteri širom BiH se trebaju povezati i raditi zajedno da bi bili što učinkovitiji. Trenutno, nažalost, nisu organizirani te nemaju priliku educirati se i dijeliti znanja i iskustva kako bi pomogli jedni drugima - kazala je Malešević.

Promocija razvoja smjernica o humanom upravljanju populacijom životinja lutalica i zagovaranje njihove primjene u EU i šire treba biti prioritet Evropskom parlamentu, zaključak je panel-rasprave.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.