BIH

Burna rasprava o revizorskim izvještajima u Predstavničkom domu PSBiH

A. Kuburović/Avaz.ba

S. D.

31.1.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+15

12.35

Dušanka Majkić, zastupnica SNSD-a, tokom rasprave o revizorskim izvještajima, podsjetila je da je od 74 revidirane institucije u 2016. godini, njih samo 23 dobilo čisto pozitivno mišljenje, te da je ured izrekao 544 preporuke. Istakla je i da je pozitivno mišljenje sa skretanjem pažnje dobilo 40 institucija, od kojih je čak kod 21 institucije evidentiran problem u procesu javnih nabavki.

Prema njenoj ocjeni, ovi podaci su pokazatelj da pada finansijska disciplina institucija BiH.

Majkić je posebno istakla i činjenicu da su revizori utvrdili da 31 institucija nije uskladila svoje poslovanje s pravnim sistemom i zakonima koji reguliraju njen rad.

Ukazala je i na trend povećanja institucija koje dobivaju mišljenje s rezervom, te podsjetila da je 2015. godine takvih bilo četiri, a sada čak deset institucija.

Prema njenim riječima, mišljenje s rezervom je posebno problematično, s obzirom na trend njihovog povećanja.

- Iz ovog „lošeg društva“ izašla je jedna institucija - Ministarstvo za transport i komunikacije, ali su se zato upisale druge - kazala je Majkić.


12.13 Usvojeni prijedlozi SBB-a i SNSD-a 

Predstavnički dom PSBiH usvojio je prijedloge SBB-a i SNSD-a da se na posebnoj sjednici razmotre izvještaji revizora za 10 institucija koje su dobile mišljenje s rezervom.

To su Ministarstvo odbrane BIH, Ministarstvo vanjskih poslova, Granična policija, Ministarstvo sigurnosti, Uprava za indirektno oporezivanje, Agencija za istrage i zaštitu, Visoko sudsko i tužilačko vijeće i Tužilaštvo BiH, Agencija za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH i Direkcija za koordinaciju policijskih tijela.

Dom je usvojio prijedlog da o ostalim izvještajima, kojih je još 63, objedini raspravu.

12.00 

Mirsad Isaković predložio je da se rasprava o izvještajima onih institucija za koje je Ured za reviziju dao mišljenje s rezervom i isticanjem predmeta obavi u okviru posebne tačke dnevnog reda. Sličan prijedlog u formi zaključka, uz precizno navođenje hoće li se rasprava obaviti na posebnoj sjednici ili u okviru jedne od narednih, predložio je i poslanik SNSD-a Nikola Špirić, a o ovim prijedlozima poslanici bi se trebali izjasniti nakon petominutne pauze.

11.30 Mi smo kao Švedska i Norveška

Zamjenik predsjedavajuće Predstavničkog doma PSBiH Šefik Džaferović kazao je da je za njega rasprava o finansijskoj reviziji državnih institucija jedna od najvažnijih rasprava u Parlamentarnoj skupštini BiH. On je istaknuo da Ured za reviziju BiH nema zakonsku mogućnost da bilo koga sankcionira i da zakonodavna vlast to ne može tražiti od ove institucije.

Poslanik Nezavisnog bloka Sadik Ahmetović uputio je kritiku Uredu za revizije, kazavši da nije moguće da nema niti jednog negativnog izvještaja.

- Pa mi kao da smo Švedska i Norveška, a siguran sam da i tamo ima negativnih izvještaja. Prema ovim izvještajima, kod nas je stanje perfektno, nema korupcije sve je uredu s javnim nabavkama, a svaki dan se krade novac građana naočigled svih. To je postalo normalno, da se niko nikoga ne boji. Pa hoćete li da ja donesem spiskove ljudi koji se zapošljavaju u institucijama u ovoj zemlji, s kim su u srodstvu, hoćete da vam donesem? - pitao je Ahmetović, gledajući u pravcu sale gdje sjede predstavnici Ureda za reviziju BiH, za koje kazao da se „boje onih koje revidiraju i da nisu nezavisni“.

Poslanik SDP-a BiH Saša Magazinović rekao je da mu se čini kako neko cilja na to da se današnja sjednica ne završi jer to, prema njegovoj ocjeni, znači da će se završiti parlamentarna procedura Prijedloga izmjena Izbornog zakona BiH, čiji su predlagači SDA i HDZ BiH, za koje Magazinović kaže da će oba pasti.  

On smatra da zastupnici ovih stranaka čekaju informaciju o tome šta će biti na sastanku članova Predsjedništva BiH u Briselu, koji s predsjednikom Evropske pučke stranke Žozefom Dolom (Joseph Daul) danas razgovaraju o Izbornom zakonu BiH.  

Poslanik SNSD-a Nikola Špirić predložio je da se zakaže tematska sjednica ovog doma o nalazima Ureda za reviziju institucija BiH. 

Poslanik SBB-a Mirsad Isaković rekao je da parlamentarcima nije dostavljeno mišljenje Vijeća ministara BiH o revizorskim izvještajima.

10.40 Počela sjednica

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH nastavio je sjednicu započetu još u decembru prošle godine, a koja je do sada prekidana dva puta. Odmah na početku odlučeno je i to, na zahtjev Vijeća ministara BiH, da ovaj dom neće danas razmatrati Prijedlog zakona o osiguranju depozita u bankama BiH.

Cilj donošenja ovog zakona, koji je mjesecima u parlamentarnoj proceduri, jeste očuvanje finansijske stabilnosti BiH, te ispunjavanje obaveza koje je BiH preuzela iz Pisma namjera s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

Predloženim zakonom, između ostalog, propisano je da banke koje dobiju dozvolu za rad od Agencije za bankarstvo u Republici Srpskoj i FBiH automatski ulaze u proces osiguranja depozita.

Također, zakon je predvidio osnivanje agencije za osiguranje depozita, čije će sjedište biti u Banjoj Luci, te s filijalom u Sarajevu.

Ovaj zakon dobio je negativno mišljenje Komisije za finansije i budžet, što je prepreka raspravi i glasanju o tom rješenju.

Aleksandra Pandurević (SDS), govoreći o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti osoba koja prijavljuju korupciju u institucijama BiH, koji su, uz nju, predložili Borjana Krišto (HDZ BiH) i Mirsad Isaković (SBB), pojasnila je da se radi o tehničkim korekcijama u vezi s primjenom zakona te odredbama koje se odnose na status uzbunjivača - osoba koje prijavljuju korupciju u institucijama BiH.

Burnu raspravu izazvalo je više od 70 tačaka dnevnog reda koje se odnose na izvještaje o reviziji institucija BiH za 2016. godinu, koju je radio Ured za reviziju institucija BiH.

U raspravi o Izvještaju Predsjedništva BiH o izvršenju budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2016. godinu, poslanik A-sda Jasmin Emrić ocijenio je da je gubljenje vremena, sa zakašnjenjem o godinu dana, razmatrati ovaj izvještaj.

Fehim Škaljić iz SBB-a, u svojoj diskusiji, također, je ukazao na kašnjenje dostavljanja Izvještaja, ističući da je ovo izigravanje uloge Parlamenta, zbog čega ne bi dozvolio da se ovaj izvještaj sada stavi na dnevni red.

Škaljić se posebno osvrnuo na ulogu Parlamenta BiH kada je u pitanju pristup prema trošenju javnih sredstava, a o čemu postoji niz navoda u izvještajima. Škaljić je istaknuo da Parlament ne smije biti indolentan pred građanima i da ne može biti neodgovoran, kada je u pitanju odnos prema trošenju javnog novca i kontroli provedbe preporuka iz revizorskih izvještaja. Podsjećajući da je ovaj dom formiralo Vijeće ministara, Škaljić je istaknuo i na obavezu odgovornosti izvršne vlasti prema zakonodavnoj.  

Škaljić je iznio primjedbu i na to što poslanici revizorske izvještaje „primaju k znanju“, a ne određuju se konkretnije prema njima u smislu usvajanja, neusvajanja ili utvrđivanja nečije odgovornosti za niz ukazanih propusta. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.