BIH

Potvrđena optužnica za 11 pripadnika HVO-a za zločine u Mostaru

Srna/ avaz.ba

31.1.2018

Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv 11 pripadnika Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) za zločine protiv čovječnosti počinjene protiv bošnjačkog civilnog stanovništva na području Mostara, odnosno u logorima Vojno i Heliodrom.

Optužnica tereti Nedžada Ćorića, Juru Kordića, Marija Sušca, Nedžada Tinjaka, Nuhana Šukala, Darija Mihalja, Stanka Škobića, Tomislava Aničića, Marinka Šunjića i Slavka Golemaca da su zločine počinili radi ostvarivanja cilja udruženog zločinačkog poduhvata.

Oni su optuženi da su od juna 1993. do marta 1994. godine tokom oružanog sukoba HVO-a i Armije BiH svojevoljno i svjesno učestvovali u napadu u kojem je više od 70 civila bošnjačke nacionalnosti nezakonito uhapšeno i odvedeno u logor Vojno u mostarskom naselju Bijelo polje.

Optužnica ih tereti za krivično djelo zločin protiv čovječnosti, kršenje Ženevske konvencije o zaštiti civilnih osoba za vrijeme agresije i djela u suprotnosti s međunarodnim humanitarnim pravom.

Optuženima se na teret stavlja da su kao dio širokog, rasprostranjenog i sistemskog napada HVO-a protiv bošnjačkog civilnog stanovništva Mostara, odnosno u okviru državne ili organizacione politike za činjenje takvog napada čiji je cilj bio zatvaranje, zlostavljanje i progon bošnjačkog stanovništva sa teritorija planirane Hrvatske države "Herceg-Bosne", počinili zločin protiv čovječnosti i kršenje Ženevskih konvecija, te protupravno zatvorili, zlostavljali i maltretirali civilno stanovništvo na teritoriji "Herceg-Bosne" u svrhu njegovog progona. 

Tužilaštvo 11 pripadnika HVO-a iz Mostara tereti i za psihička zlostavljanja, stvaranja atmosfere straha, mučenja, ponižavanja, zarobljavanje civila u nehigijenskim uvjetima i bez osnovnih životnih potreba.

U optužnici je navedeno i da su dijelili zajednički plan unapređenja sistema zlostavljanja, a sve u svrhu udruženog zločinačkog poduhvata ili kao prirodna i predvidiva posljedica izvršenja udruženog zločinačkog poduhvata.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.