BIH

Radnici "Krivaje" traže ubrzavanje postupka procesuiranja odgovornih za stanje u preduzeću

Avaz

Piše: Ar.Memišević

31.1.2018

Tristotinjak radnika preduzeća "Krivaja" Zavidovići, su nakon današnje trosatne blokade gradskih ulica, u petak najavili ponovno okupljanje na ulicama grada, gdje će, kako kažu, dočekati premijera Vlade FBiH Fadila Novalića, od kojeg će zahtijevati odgovore o preduzetim mjerama za spas preduzeća.  

Radnici na ovaj način skreću pažnju na problem "Krivaje", o kojem se, kako kažu, sve zna, a krivci se ne izvode pred lice pravde.

- Tražimo da Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona i Kantona Sarajevo, po hitnoj proceduri, postupi prema krivičnim prijavama, protiv ortačke grupe. Stečajni sudija Sanja Parlić je u nekoliko navrata ukazivala na nepravilnosti u potpisivanju ugovora s ortačkom grupom i tražimo da se razmotre njene sumnje o kriminalnim radnjma - kaže Besim Hasić, jedan od radnika "Krivaje".

Kada je u pitanju imovina preduzeća "Krivaja", Vlada FBiH je na posljednjoj hitnoj, telefonski održanoj, sjednici van snage stavila dio zaključaka sa sjednice od 8. decembra 2016. godine, koji se odnose na IP "Krivaja" d.o.o. Zavidovići u stečaju.

Vlada je usvojila Informaciju Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije o pokretanju aktivnosti vezanih za analizu ugovora i procesa koji se vode u preduzećima "Krivaja Mobel" d.o.o. Zavidovići u stečaju i IP "Krivaja" d.o.o. Zavidovići u stečaju, a u vezi s Ugovorom o prodaji nekretnina i pokretnih stvari i Anexom I Ugovora, zaključenih između IP "Krivaja" d.o.o. Zavidovići u stečaju i "Marić" d.o.o. Žepče, "Makro-Drvo" d.o.o. Žepče, "Prograd" d.o.o. Žepče i FEDIS d.o.o. Zavidovići.

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije zaduženo je da, zajedno s Federalnim pravobranilaštvom, sačini analizu ugovora i procesa koji se vode u "Krivaji Mobel" d.o.o. Zavidovići u stečaju i IP "Krivaja" d.o.o. Zavidovići u stečaju, vezano za Ugovor o prodaji nekretnina i pokretnih stvari i Anex I Ugovora, koji su zaključeni između IP "Krivaja" d.o.o. Zavidovići u stečaju i "Marić" d.o.o. Žepče, "Makro Drvo" d.o.o. Žepče, "Prograd" d.o.o. Žepče i FEDIS d.o.o. Zavidovići.


Kako Federalno ministarstvo ne raspolaže potpunom dokumentacijom, Vlada Federacije BiH mu je dala saglasnost da koristi dokumentaciju kojom raspolažu advokati angažirani po punomoći stečajnog upravnika IP "Krivaja" d.o.o. Zavidovići u stečaju u predmetu Revizije pred Vrhovnim sudom Federacije BiH protiv tuženih „Marić“ d.o.o. Žepče, „Makro-Drvo“ d.o.o. Žepče, „Prograd“ d.o.o. Žepče i „FEDIS“ d.o.o. Zavidovići.

Ministarstvu je data saglasnost da angažira ured advokata kod pripreme dokumentacije za radnje i podnošenja izvještaja o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocu Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo, na upoznavanje i postupanje protiv odgovornih osoba, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH. 

Hašim Mujanović, načelnik Općine Zavidovići, komentirajući najnovija dešavanja u vezi "Krivaje", rekao je  da su ovo očekivane reakcije radnika.

Ističući važnost što skorijeg rješavanja pitanja imovine preduzeća, Mujanović je napomenuo da se vode razgovori s potencijalnim investitorima zainteresiranim za kupovinu dijelova IP "Krivaja" i angažman radnika ovog preduzeća u stečaju.

- Nadamo se da će u kratkom roku pravosudni organi istražiti navode o počinjenom krivičnom djelu, te da ćemo steći preduvjete da možemo otvoriti proces za uvođenje novih privrednih subjekata u imovinu IP "Krivaja" radi pokretanje proizvodnje - rekao je Mujanović.

Za 2. februar najavljen je dolazak ambasadora Indije u Zavidoviće, vezano za ranije posjete privrednika iz kompanije „Yaya Motors“, koji su zainteresirani za proizvodnju traktora, teških mašina i mašina za rudnike u pogonima IP "Krivaja" u stečaju.

Osim Indijaca, za pokretanje proizvodnje u dijelovima "Krivaje", interes su pokazali i investitori iz Turske, Italije i Njemačke.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.