BIH

Zvizdić odbio odgovoriti Magazinoviću na pitanje je li koristio neustavni popis RS

A. Kuburović

S. D.

31.1.2018

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, nakon okončanja nastavka ranije dva puta prekidane sjednice, započeo je novu sjednicu. 

U okviru poslaničkih pitanja, Saša Magazinović, poslanik SDP-a pitao je Denisa Zvizdića, predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH je li je poslao rezultate popisa RS kao dio odgovora na Upitnik, po kojem zakonu je to uradio, po čijoj odluci je priznao rezultate popisa RS i koji su drugi kompromisi koje je napravio.

- Zašto se kriju odgovori od Parlamenta i na osnovu čega je to tajna - pitao je Magazinović.

Nakon dužeg Zvizdićevog pojašnjenja šta je Upitnik, on je kazao da veliki dio odgovora neće biti novina za Evropsku komisiju. Kazao je da kada je riječ o Magazinovićevim pitanjima, tu nije riječ o statistici nego pitanjima koja dolaze iz ekonomskih kriterija. 

- Podaci su prikazani onako kako ih prezentiraju svi nivii  vlasti unutar BiH, u skladu s njihovim statističkim agencijama u vezi s ekonomskim kriterijima koji su vezani za ovo pitanje - kazao je Zvizdić. 

Magazinović je izrazio nezadovoljstvo Zvizdićevim odgovorima, kazavši da je on kazao sve "ono što znamo",a nije dao tražene odgovore.  

- Mene ovo podsjeća na djecu koja se boje mraka pa zatvore oči vjerujući da kada otvore oči da će mrak nestati. Pitanje neće nestati, ono stoji tu. Mi ćemo se obratiti drugima koji će nam možda htjeti odgovoriti. Ono što je problem, a to će biti vaša sramota predsjedavajući jeste da su ti neki van granica BiH, pa ćemo njih pitati šta ste im poslali. Mislim da je ogromna šteta po državu što ne pravite sinergijski efekat izvršne i zakonodavne vlasti, da Parlament nije uključen u evropske integracije - kazao je Magazinović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.