BIH

Duraković najavila donošenje reformskog Zakona o zaštiti porodice s djecom u FBiH

Sa današnje konferencije u Beogradu

E. Trako

31.1.2018

Regionalna škola za javnu upravu (ReSPA) i Koordinaciono tijelo za rodnu ravnopravnost Vlade Republike Srbije organizirali su dvodnevnu Regionalnu konferenciju o rodnoj ravnopravnosti i reformi javne upravne na Zapadnom Balkanu, kako bi se promovirala regionalna saradnja javnih uprava i stručnjaka iz oblasti rodne ravnopravnosti i reforme javne uprave. 

Ova Regionalna konferencija je okupila oko 50 javnih službenika i službenica koji se bave ravnopravnošću spolova i reformom javne uprave u relevantnim vladinim institucijama, stručnjakinje i stručnjake za rodnu ravnopravnost i reformu javne uprave iz regiona Zapadnog Balkana, kao i predstavnike i predstavnice nevladinih organizacija aktivnih u ovoj oblasti iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije.

Jasna Duraković, predsjednica Komisije za jednakopravnost spolova Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, učestvovala je u panel diskusiji na temu rodno odgovornog budžetiranja u kontekstu reforme javne uprave

Duraković je napravila kratki pregled stanja od 2013. godine do danas u oblasti rodno odgovornog budžetiranja i dala trenutni presjek stanja u Federaciji BiH s aspekta zakonodavne vlasti.

Na prijedlog Agencije za ravnopravnost spolova BIH članovi Upravnog odbora Fonda za reformu javne uprave usvojili su 2013. godine u Sarajevu projektni prijedlog i projektni zadatak „Rodno odgovorno budžetiranje“. Ovo je bio jedinstven pokušaj da se po prvi put u BiH, kroz budžete vlada, uvede princip rodne jednakosti. Rodno odgovorno bužetiranje je koncept koji objedinjuje politike, budžetiranje i rodnu jednakost u svrhu transparentnijeg trošenja sredstava prema spolu.

Duraković je najavila skoro donošenje Zakona o zaštiti porodice s djecom u FBiH i kazala da je ovo reformski Zakon, koji će konačno omogućiti jednak tretman i jednaku naknadu svim porodiljama u Federaciji BiH.

Cilj ove Regionalne konferencije bio je da utječe na razvoj politika rodne ravnopravnosti i da ih poveže sa naporima reforme javne uprave među ReSPA članicama.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.